SERNIK ZE ŚLIWKAMI

przez | 22 października 2023


Rewelacyjny sernik ze śliwkami. Na spodzie cienka warstwa kruchego ciasta, na nim warstwa kremowego sernika, soczyste śliwki i kakaowa kruszonka, po prostu poezja smaków. Ostatnio to mój numer 1 wśród serników. Wspaniały sernik ze śliwkami, który na pewno będę robić jeszcze wiele razy. To ciasto jest proste do zrobienia i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sernik na bazie twarogu z wiaderka, częściowo zamienionego na serek ricotta, dzięki temu jest lżejszy, ale z samego twarogu sernikowego też się uda. Idealne ciasto w sezonie śliwkowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
180 g mąki pszennej tortowej
25 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
135 g masła w temperaturze pokojowej
(sernik)
750 g twarogu na sernik dobrej jakości (z wiaderka) w temperaturze pokojowej
250 g serka ricotta w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej

450 g śliwek węgierek przekrojonych na pół (bez pestek)

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na kruszonkę (ja robię to w malakserze), 2/3 kruszonki wsypujemy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wylepiamy spód cienką warstwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 18 – 20 minut. Pozostałą kruszonkę trzymamy w lodówce. Wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód. W czasie pieczenia spodu, mikserem na wolnych obrotach lub rózgą mieszamy twaróg z ricottą, dodajemy cukier, budyń i wanilię, mieszamy, na koniec dodajemy jajka, mieszamy delikatnie do połączenia składników (staramy się nie napowietrzać sernika), przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy śliwki jedna obok drugiej rozcięciem do góry, posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut, wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto na pół godziny w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie sernik. Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „SERNIK ZE ŚLIWKAMI

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wygląda cudownie 🙂 Cóż… za śliwkami nie przepadam. Nie, że nie smakują po prostu rzadko je jadam. Może to dobra propozycja, by umieścić trochę śliwek na talerzu? Sernik wygląda obłędnie, czuję, że zjadłabym cały od razu 😀
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *