Francuski przysmak z ziemniaków. Cienkie plasterki ziemniaków zapiekane z sosem ze śmietanki, na wierzchu ze skorupką z tartego żółtego sera. Danie niepozorne z prostych składników o fantastycznym smaku. Przepis inspirowany kuchnią francuską (Gratin dauphinoise), chociaż z niewielkimi zmianami, bo w tradycyjnej recepturze nie dodaje się sera, ale według mnie ten składnik świetnie pasuje do zapiekanki. Gratin dauphinoise można podać, jako dodatek do obiadu, albo samodzielne danie lub przekąska. Do zapiekanki najlepiej użyć ziemniaków z dużą zawartością skrobi, dzięki temu nie będzie się rozpadać przy nakładaniu na talerze. Francuską zapiekankę ziemniaczaną można też przygotować w mniejszym naczyniu, ale z uwagi na więcej warstw należy wydłużyć czas pieczenia. To rewelacyjne danie z ziemniaków, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
100 g tartego żółtego sera np. Cheddar, Gruyère lub podobny ser
Obrane, opłukane ziemniaki osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie plasterki około 2 mm przy pomocy mandoliny. Naczynie żaroodporne (18 na 24 cm) smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, smarujemy masłem układamy na dnie formy tak, aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm, lekko doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, posypujemy 1 – 2 łyżeczkami sera (zależy od wielkości naczynia), układamy kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy, posypujemy serem, dalej postępujemy podobnie, aż do wyczerpania ziemniaków. Zalewamy śmietanką, przykrywamy dokładnie pokrywką lub folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 60 -70 minut, odkrywamy, sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są miękkie, wierzch posypujemy pozostałym serem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy przez około 10 – 15 minut, żeby ser się rozpuścił. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 – 15 minut, podajemy pokrojoną na kwadraty. Smacznego 🙂
Gratin dauphinoise to niesamowite i bardzo ciekawe danie kuchni francuskiej, które warto wypróbować. Modyfikacja tego przepisu, wykorzystując do tego dania startego żółtego sera, moim osobistym zdaniem, jest pomysłowe. Mi również odpowiada ser żółty w zapiekankach i z pewnością takie danie jeszcze bardziej smakuje 🙂 b
Pozdrawiam Cię ciepło, serdecznie i od serducha <3
Patryk
Genialny przepis
Wygląda przepysznie! Na pewno warto wypróbować 🙂
Wygląda pysznie!
Bardzo smakowicie wygląda.
I kto powiedział że ziemniaki są nudne? Ty świetnie pokazujesz że można przygotować eleganckie danie z tych bulw bardzo podoba mi się ten pomysł
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam zapiekanki, świetny pomysł z dodaniem sera:)
Wdzę że recept na danie przyjazne portfelowi:)
Dawno zapiekanki żadnej nie robiłam. Dzięki za przepis 🙂