KAWOWA PANNA COTTA

przez | 27 października 2023


Pyszna kawowa panna cotta, która w smaku przypomina cappuccino. Popularny włoski deser z gotowanej śmietanki w wersji kawowej z dodatkiem wanilii i cynamonu, świetnie smakuje, pobudza i pięknie pachnie. Wierzch udekorowałam czekoladowymi rurkami waflowymi i posypałam kakao, które dodają smaku i chrupkości. Deser można też podać posypany cynamonem lub wzbogacony karmelizowanymi owocami, np. śliwkami, albo udekorować bitą śmietaną. Kawowa panna cotta ładnie wygląda i świetnie smakuje. Panna cotta serwuje się w szklanych naczyniach lub po wyjęciu z foremki na talerzyku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(3 – 4 porcje)
450 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
60 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej
Dodatki: rodzynki w rumie, bita śmietana, karmelizowane owoce, rurki waflowe, kakao

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, cynamon, ziarenka z laski wanilii przekrojonej wzdłuż na pół oraz samą laskę lub pastę waniliową. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści i pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i kawę, mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szklanych naczyń lub foremek (jeśli podajemy deser na talerzykach), odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na 5 – 6 godzin do lodówki lub na noc. Podajemy z dodatkami. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „KAWOWA PANNA COTTA

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wygląda cudownie 🙂 To zdecydowanie propozycja dla mnie. Teraz ograniczam kawę, ale tak naprawdę jestem kawowym smakoszem :3 Świetna inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *