Delikatne ciasteczka maślane, rozpływające się w ustach. Wyjątkowo smaczne, proste do zrobienia, pachnące wanilią. Idealne do herbaty lub kawy. Kilka składników wystarczy, wymieszać łyżką i już można piec, nie trzeba nawet włączać miksera. Można je podawać przełożone powidłami śliwkowymi lub nutellą albo po prostu same. Obie wersja smakują pysznie. Warto się skusić 🙂
Przepis:
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
200 g mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło mieszamy łyżką z cukrami, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką, przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdką lub podobną i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kwiatki o średnicy około 3 cm pozostawiając odstęp, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy, studzimy, wkładamy na godzinę do lodówki, aby nabrały większej kruchości, podajemy solo lub z ulubionym dodatkiem, smacznego 🙂
U Ciebie zawsze coś inspirującego do działania! 😉 Ciasteczka wyglądają pysznie, ale w tym tygodniu chciałabym upiec ciasto dyniowe! 😉
Te ciasteczka są rozczulające! Aż nie mogę uwierzyć że nigdy nie wpadłam na pomysł że ciastka można składać z pysznym środkiem. Bardzo dziękuję za inspirację
wspaniałe do kawki!
Jeszcze takich nie piekłam. Będę musiała spróbować
Składane ciasteczka piekłam bardzo często kiedy dzieciaki były małe bo je uwielbiały!
Kruche,maślane i z dżemikiem…pyszota!
Moja młodsza pociecha uwielbia takie ciasteczka. Muszę je zrobić dla mojego ciasteczkowego potworka 🙂
Bardzo proste do wykonania ciasteczka. Coś wspaniałego na podwieczorek 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Patryk
O rany jakie cudne te ciasteczka wyczarowałaś <3 Idealne na jesienno-zimowe chandry
Dawno nie piekłam ciastek, ale nie zaprzeczam, często kupuję 🙂