BARSZCZ UKRAIŃSKI

przez | 17 października 2023


Barszcz ukraiński, bardzo smaczny, zdrowy i pożywny. Dzięki wielu składnikom barszcz ukraiński jest tak sycący, że może zastąpić obiad. Tradycyjnie przygotowywany na bazie mięsa, najczęściej wieprzowiny, ale wersja wegetariańska, którą proponuję też jest pyszna, a jednocześnie szybsza do przygotowania. Buraki, ziemniaki i fasola sprawiają, że barszcz ukraiński dostarcza wielu wartościowych składników i energii, a jednocześnie nie jest ciężki. Oczywiście ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, czyli piękny buraczkowy kolor. Barszcz podajemy z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu, posypujemy koperkiem. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy
2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach
2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
1 litr bulionu warzywnego
2 buraki ugotowane, starte na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
1 puszka białej fasoli
sól i pieprz

Dodatki: śmietana, gęsty jogurt, koperek

W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki oraz czosnek, smażymy mieszając przez 2 minuty, wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i masło, dodajemy buraki i sok z cytryny, smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy mieszając przez 2 minuty, przekładamy do garnka z zupą, dodajemy odcedzoną fasolę, gotujemy przez 3 – 4 minuty. Zupę podajemy gorącą z dodatkami. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „BARSZCZ UKRAIŃSKI

  1. czerwonafilizanka

    o, może moja koleżanka sobie zrobi taka zupkę, akurat gadałyśmy o tym że szuka inspiracji

    Odpowiedz
  2. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Mmmm bardzo lubię 🙂 Moja mama często go gotuje 🙂 Świetny przepis, dziękuję za inspirację, może zrobię tę zupkę w tygodniu na obiadek 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *