ZUPA KREM Z BURAKÓW ZE ŚLIWKĄ I JABŁKIEM

przez | 18 września 2023


Zupa krem z buraków to samo zdrowie, pełna cennych witamin i składników odżywczych. Pysznie smakuje i pięknie wygląda. Zupa krem z buraków ze śliwką wędzoną i jabłkiem to prawdziwa bomba smaków oraz minerałów. Dzięki burakom mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. Słodycz buraków przełamuje dodatek sera feta, jabłko dodaje lekkości, śliwki wzbogacają smak o lekko dymny aromat, a koloru dodaje natka pietruszki. Najlepiej wybrać małe, jędrne buraki, które mają więcej smaku i szybciej się gotują. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 g buraków obranych, pokrojonych w małą kostkę
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
1 małe jabłko obrane, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka tymianku
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki w proszku
3 śliwki wędzone lub suszone bez pestek
500 ml wody lub bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
Dodatki: ser feta, natka pietruszki

W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy buraki, jabłko, tymianek, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy wodę lub bulion, dodajemy śliwki, paprykę w proszku, przykrywamy, gotujemy przez około 30 minut, sprawdzamy, czy buraki są miękkie, blendujemy na krem, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i sporą ilością pieprzu, dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe, wcześniej wymieszane z kilkoma łyżkami zupy. Podajemy zupę z dodatkami, smacznego 🙂

4 komentarze do „ZUPA KREM Z BURAKÓW ZE ŚLIWKĄ I JABŁKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *