CAŁUSKI – KRUCHE CIASTECZKA Z JABŁKIEM

przez | 14 września 2023


Urocze i delikatnie kruche ciasteczka “całuski” z kawałkiem jabłka w środku. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia, świetnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty, albo kakao. Jak sama nazwa wskazuje “całuski” przypominają uśmiechnięte usta. Ja też się uśmiecham na widok tych ciasteczek “całusków”. Serdecznie polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej tortowej
40 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
135 g zimnego masła w małych kawałkach
1 żółtko
50 g zimnej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 średnie jabłka
cukier puder do posypania

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, żółtko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto (ja używam malaksera), ciasto zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę 3 – 4 części. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy każdą część podsypując mąką na grubość około 3 mm, wycinamy kółka o średnicy około 6 – 7 cm (staramy się dostosować średnicę do wielkości kawałków jabłek). Na każdym kółku układamy kawałek jabłka, składamy na pół, dociskając do jabłka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 20 – 25 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, aby ostygły, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „CAŁUSKI – KRUCHE CIASTECZKA Z JABŁKIEM

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Jak one uroczo wyglądają, rzeczywiście buzia się śmieje na ich widok

    Odpowiedz
  2. Marcepanowy Kącik

    Piekłam kiedyś te ciasteczka. Pamiętam że zużyłam jakieś niebotyczne ilości masła. Twój przepis przypadł mi do gustu.

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Witam Cię serdecznie 🙂

    Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym przepisem. Brzmi nie tylko ciekawie, ale również dość interesująco. Już dawno nie robiłem kruchych ciastek, więc z miłą chęcią spróbuję zrobić ciastka “całuski”. Coś wspaniałego na podwieczorek 🙂 b

    Pozdrawiam Cię serdecznie, od serca 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *