Błyskawiczna fasolka po bretońsku z pieczarkami to tani i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku zakłada namoczenie suchej fasoli i jej ugotowanie oraz dodatek boczku lub kiełbasy. W błyskawicznej wersji do potrawy dodajemy ugotowaną fasolę z puszki i pieczarki. To łatwe do zrobienia danie, zdrowe i sycące, a dodatkowo jest łagodne dla portfela. Fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Aromatu potrawie dodają przyprawy, pieczarki i podsmażona cebula. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 duża cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 łyżki oleju
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
2 puszki fasoli
400 g przecieru pomidorowego
sól i pieprz
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty, dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek, tymianek, smażymy przez 1 minutę, dodajemy fasolę (z jednej puszki z zalewą, a z drugiej odsączoną), majeranek, przecier pomidorowy, paprykę, mieszamy, przykrywamy, dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy na gorąco. Smacznego 🙂
Wolę właśnie taką wersję z pieczarkami. Muszę zrobić. 😉
Pysznie, mój mąż uwielbia fasolkę po bretońsku. Też niedawno robiliśmy to danie wykorzystując fasolę z puszki. 🙂
Pycha! Często robię błyskawiczną fasolkę 😀
Pyszna i pożywna
dawno nie jadlam 🙂
Takie dania bardzo lubimy. I zawsze można zabrać ze sobą do pracy w termosie 🙂