Popularna i znana od lat sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem, czyli czerwoną fasolą. Sałatka jarzynowa towarzyszy nam od wielu lat w czasie wszystkich uroczystości, świąt, urodzin, itp., ale oczywiście można ją zrobić też bez okazji. Wersja z czerwoną fasolą jest trochę mniej tradycyjna, ale również bardzo smaczna. Mała zmiana, a sałatka wygląda ciekawie i przyznam, że ja mogłabym ją jeść na okrągło. Mam sentyment do tej sałatki i lubię pokombinować ze składnikami. Ważne, aby warzywa nie były rozgotowane, ale pozostały jędrne. Przygotowanie sałatki jarzynowej wymaga czasu i wielu składników, ale z pewnością warta jest tego wysiłku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 ugotowany mały kawałek selera
2 ugotowane ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
1 puszka czerwonej fasoli
4 – 5 łyżek majonezu
1 łyżka soku z cytryny
pieprz i sól
Pierwszych osiem składników kroimy w kostkę. Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy. Z majonezu, soku z cytryny, pieprzu i soli przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki i porządnie mieszamy. Sałatkę zostawiamy przez kilka godzin w lodówce, żeby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego 🙂
My od jakiegoś czasu do jarzynowej dodajemy buraka.
Z czerwoną fasolą też spróbujemy 🙂
Taka sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą smakuje mi dużo bardziej od jej klasycznej wersji:)
wyjątkowo smacznie!
Super sałatka, często robię podobną. 🙂
Wspaniała sałatka jarzynowa na śniadanie, II śniadanie, czy też na różne przyjęcia okolicznościowe. Bardzo ją lubię 🙂 b
Pozdrawiam serdecznie 🙂 <3
Patryk
Pyszotka, robiłam podobą, nie dodawałam pietruszki, jabłka i cebuli.
Też czasem dodaję fasolę, To zamiast groszku 🙂