Puszyste i wilgotne muffinki z tartym jabłkiem. Świetnie smakują i pięknie pachną cynamonem i wanilią. Proste do zrobienia, wystarczy składniki wymieszać łyżką, idealnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty. Muffinki z jabłkiem można podać na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(6 muffinek)
125 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g cukru
1 średnie jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
50 g masła roztopionego i wystudzonego
1 jajko
70 ml mleka
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy masło, mleko, jajko, miód oraz tarte jabłko, przekładamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy tylko do połączenia składników, możemy wmieszać rodzynki. Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 2/3 wysokości, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Częstuje się,bo moje ostatnie muffinki z jabłkami miały zakalca:(
Pysznie, bardzo lubię podobne muffinki. 🙂
Moja córka lubi piec muffiny. Zaproponuję jej ten przepis
Witam serdecznie ♡
O matko jakie słodziaki 🙂 Jak przepis z jabłkiem to ja od razu zapisuję. U mnie zawsze jest dużo jabłek, więc muszę je jakoś kreatywnie wykorzystywać 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Idealne babeczki na jesień. Zapisuję przepis.
Wspaniałe muffinki 🙂
Uwielbiamy muffiny! Przygotowujemy je na wiele sposobów.
Muffinki z jabłkiem zawsze smakują wybornie 🙂
Bardzo fajne te muffinki z jabłkiem. Smakowicie wyglądają 😛 Coś wspaniałego na podwieczorek 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca, życzę Tobie miłego i przesympatycznego dnia 🙂 B <3
Patryk