MUFFINKI Z JABŁKIEM

przez | 10 września 2023


Puszyste i wilgotne muffinki z tartym jabłkiem. Świetnie smakują i pięknie pachną cynamonem i wanilią. Proste do zrobienia, wystarczy składniki wymieszać łyżką, idealnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty. Muffinki z jabłkiem można podać na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(6 muffinek)
125 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g cukru

1 średnie jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
50 g masła roztopionego i wystudzonego
1 jajko
70 ml mleka
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)

cukier puder do posypania

W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy masło, mleko, jajko, miód oraz tarte jabłko, przekładamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy tylko do połączenia składników, możemy wmieszać rodzynki. Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 2/3 wysokości, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „MUFFINKI Z JABŁKIEM

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Częstuje się,bo moje ostatnie muffinki z jabłkami miały zakalca:(

    Odpowiedz
  2. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    O matko jakie słodziaki 🙂 Jak przepis z jabłkiem to ja od razu zapisuję. U mnie zawsze jest dużo jabłek, więc muszę je jakoś kreatywnie wykorzystywać 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *