Kukurydza nazywana meksykańskim złotem, pyszna, słodka, chrupiąca. Podaje się ją na setki sposobów, a jednym z nich jest kukurydza w kolbach, grillowana, pieczona lub gotowana z dodatkiem majonezu, sera, pikantnej marynowanej papryki, kolendry i soku z limonki. Właśnie dodatki stanowią o smaku tego dania. Często posypuje się także kukurydzę podsmażoną kiełbasą chorizo lub podsmażonym boczkiem. Kukurydza w kolbach to proste i smaczne danie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 kolby kukurydzy (najlepiej słodka odmiana)
Dodatki: majonez, tarty ser żółty, mozzarella, feta, papryka w proszku, marynowane jalapeno, kolendra, sok z limonki
Kukurydzę wkładamy do gotującej się wody (nie solimy, bo będzie twarda, można ewentualnie dodać do wody łyżeczkę cukru), przykrywamy, gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, po 8 minutach sprawdzamy, czy jest miękka (kukurydza nie może się gotować zbyt długo, bo twardnieje). Wyjmujemy łyżką cedzakową, smarujemy majonezem, posypujemy serem, dodajemy pozostałe składniki do wyboru i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Dawno już nie jadłam kukurydzy 🙂
Sezon na kukurydzę właśnie się zaczął także chętnie wypróbuję przepis! 🙂
Takiej kukurydzy jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj przyniosłam z działki świeżutkie egzemplarze, więc z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂
Ale fajny pomysł, smacznie i zdrowo, muszę wypróbować przepis:)
Takiej wersji jeszcze nie jadłam!
Pierwszy raz widzę, że tak można przygotować kukurydzę, ale bardzo podoba mi się ten pomysł:)
pyszne dnaie!
Mniam, lubię meksykańskie smaki. 🙂
Bardzo lubię kukurydzę. Myślę, że wypróbuję ten przepis
Lubię kukurydzę i chętnie spróbuję 🙂
Ciekawa propozycja podania kukurydzy. Ja jednak chyba wolę klasycznie z masłem i solą.
Ale fajna propozycja 🙂
Świetna 🙂
Coś wspaniałego, jeśli chodzi o przekąskę, która jest bardzo apetyczna i zdrowa. Uwielbiam kukurydzę 😛
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Patryk