KUKURYDZA PO MEKSYKAŃSKU

przez | 1 września 2023


Kukurydza nazywana meksykańskim złotem, pyszna, słodka, chrupiąca. Podaje się ją na setki sposobów, a jednym z nich jest kukurydza w kolbach, grillowana, pieczona lub gotowana z dodatkiem majonezu, sera, pikantnej marynowanej papryki, kolendry i soku z limonki. Właśnie dodatki stanowią o smaku tego dania. Często posypuje się także kukurydzę podsmażoną kiełbasą chorizo lub podsmażonym boczkiem. Kukurydza w kolbach to proste i smaczne danie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 kolby kukurydzy (najlepiej słodka odmiana)
Dodatki: majonez, tarty ser żółty, mozzarella, feta, papryka w proszku, marynowane jalapeno, kolendra, sok z limonki

Kukurydzę wkładamy do gotującej się wody (nie solimy, bo będzie twarda, można ewentualnie dodać do wody łyżeczkę cukru), przykrywamy, gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, po 8 minutach sprawdzamy, czy jest miękka (kukurydza nie może się gotować zbyt długo, bo twardnieje). Wyjmujemy łyżką cedzakową, smarujemy majonezem, posypujemy serem, dodajemy pozostałe składniki do wyboru i od razu podajemy. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „KUKURYDZA PO MEKSYKAŃSKU

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Pierwszy raz widzę, że tak można przygotować kukurydzę, ale bardzo podoba mi się ten pomysł:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *