Deser z kaszy manny to powrót do smaków z dzieciństwa. Pasuje na podwieczorek, drugie śniadanie lub smaczne zakończenie obiadu. Deser kokosowy z kaszy manny świetnie smakuje i jest trochę bogatszy, niż klasyczna kasza manna na mleku. Kaszę można ugotować na mleku roślinnym, np. kokosowym albo wymieszać mleko krowie pół na pół ze śmietanką. Deser z kaszy manny posłodziłam miodem, ale oczywiście można dodać cukier lub jego zamiennik, np. ksylitol. Deser kokosowy z kaszy manny to powrót do niezapomnianych smaków dzieciństwa, myślę, że warto sobie przypomnieć ten smak, gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 ml mleka
40 g kaszy manny
50 g wiórków kokosowych
30 g cukru lub 3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatki: owoce, bita śmietana, wiórki kokosowe
Do miski wlewamy połowę mleka, wsypujemy kaszę i mieszamy, odstawiamy do napęcznienia, do garnka wlewamy drugą połowę mleka, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe, wlewamy kaszę mannę z mlekiem mieszając, gotujemy na małym ogniu mieszając energicznie przez około 3 – 5 minut od momentu ponownego zagotowania, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję, deser można zblendować, aby miał gładszą konsystencję. Do szklaneczek lub pucharków nakładamy deser, wyrównujemy powierzchnię, dekorujemy dodatkami. Możemy podać na ciepło lub na zimno. Smacznego 🙂
Ślicznie się prezentuje i zapowiada bardzo smakowicie
Super deser! Dzięki za przepis. 😉
Ciekawa, nietuzinkowa i zdrowa propozycja
Pysznie, bardzo lubię desery z tej kaszki. 🙂
Witam serdecznie ♡
Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek jadła deser z kaszy manny, oprócz zwykłej kaszy manny 🙂 Dziękuję za fajny przepis 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Proste i pyszne a kaszę mannę bardzo lubię 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Wspaniale prezentuje się ten deser. Szybki i smaczny 🙂 b
Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko 🙂 <3
Patryk