DESER KOKOSOWY Z KASZY MANNY

przez | 5 września 2023


Deser z kaszy manny to powrót do smaków z dzieciństwa. Pasuje na podwieczorek, drugie śniadanie lub smaczne zakończenie obiadu. Deser kokosowy z kaszy manny świetnie smakuje i jest trochę bogatszy, niż klasyczna kasza manna na mleku. Kaszę można ugotować na mleku roślinnym, np. kokosowym albo wymieszać mleko krowie pół na pół ze śmietanką. Deser z kaszy manny posłodziłam miodem, ale oczywiście można dodać cukier lub jego zamiennik, np. ksylitol. Deser kokosowy z kaszy manny to powrót do niezapomnianych smaków dzieciństwa, myślę, że warto sobie przypomnieć ten smak, gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 ml mleka
40 g kaszy manny
50 g wiórków kokosowych
30 g cukru lub 3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatki: owoce, bita śmietana, wiórki kokosowe

Do miski wlewamy połowę mleka, wsypujemy kaszę i mieszamy, odstawiamy do napęcznienia, do garnka wlewamy drugą połowę mleka, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe, wlewamy kaszę mannę z mlekiem mieszając, gotujemy na małym ogniu mieszając energicznie przez około 3 – 5 minut od momentu ponownego zagotowania, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję, deser można zblendować, aby miał gładszą konsystencję. Do szklaneczek lub pucharków nakładamy deser, wyrównujemy powierzchnię, dekorujemy dodatkami. Możemy podać na ciepło lub na zimno. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „DESER KOKOSOWY Z KASZY MANNY

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek jadła deser z kaszy manny, oprócz zwykłej kaszy manny 🙂 Dziękuję za fajny przepis 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *