Tort lodowy to idealny deser w letni dzień, jest bardzo smaczny i działa orzeźwiająco. Banalnie prosty do zrobienia, bo przygotowany z półproduktów, uda się każdemu. Można go wzbogacić różnymi dodatkami, owocami sezonowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym, kolorowymi posypkami. Na pewno zasmakuje i dzieciom i dorosłym. Tort lodowy to świetny pomysł na pożegnanie wakacji. Ja użyłam lodów waniliowych, ale sprawdzą się też inne smaki. W moim torcie warstwa lodów jest dosyć cienka, oczywiście ilość lodów zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(tortownica o średnicy 20 – 24 cm)
ok. 200 g podłużnych biszkoptów
ok. 1 litr lodów (u mnie waniliowe)
Dodatki: bita śmietana, kolorowe posypki, owoce
Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Brzeg tortownicy od środka wykładamy połówkami biszkoptów ustawiając jeden obok drugiego, dno także wykładamy biszkoptami, nakładamy lody, wyrównujemy powierzchnię (lody najlepiej wyjąć 10 – 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły), przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na 4 – 5 godzin. Przed podaniem wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy bitą śmietaną i pozostałymi dodatkami. Smacznego 🙂
Super smacznie
Magda jak możesz tak kusić?! Doskonała propozycja! I okazuje się że pyszny deser nie musi być przygotowany godzinami.
Prawdziwa uczta dla podniebienia. 🙂 Aż chce się go spróbować.
Jak piękne się prezentuje
wygląda pycha!
Jak dobrze, że mam teraz urlop – z pewnością zrobię!
Świetna propozycja na letnie dni 🙂
Jaki śliczny, idealny na upalne dni 🙂
Pozdrawiam serdecznie
To wygląda obłędnie! Idealny deser na upalne dni.