CIASTO RAFAELLO Z WIŚNIAMI (BEZ PIECZENIA)

przez | 8 sierpnia 2023


Wyborne ciasto rafaello tym razem w połączeniu z wiśniami. Ciasto składa się z warstw krakersów przełożonych kremem budyniowym o smaku kokosowym i kwaskowej galaretki wiśniowej z kawałkami owoców. Kokos i wiśnie to pyszne i wyjątkowe połączenie. Lubię przełamać smak tego ciasta wytrawnymi krakersami, ale można też użyć herbatników maślanych. Herbatniki są cięższe, więc potrzeba będzie ich więcej, niż krakersów. Najważniejszy etap w przygotowaniu ciasta, to poczekanie, aż galaretka będzie już prawie stężała podczas przekładania jej do formy z ciastem. Ciasto rafaello z wiśniami, to proste ciasto bez pieczenia, idealne w sezonie na wiśnie. Bardzo lubię połączenie kokosa z malinami, ale muszę przyznać, że wiśnie też świetnie się komponują z kokosem. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(warstwa kokosowa)
450 ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru,
75 g miękkiego masła
150 g wiórków kokosowych
(warstwa wiśniowa)
1 galaretka wiśniowa z cukrem (opakowanie na 500 ml wody)
300 ml gorącej wody
3/4 szklanki wydrylowanych wiśni
1 płaska łyżeczka żelatyny

100 g krakersów
3 łyżki wiórków kokosowych do posypania wierzchu

Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml), odstawiamy, gdy wystygnie dodajemy wiśnie pokrojone na ćwiartki. Odlewamy połowę mleka i mieszamy dokładnie rózgą z budyniem, cukrem i wanilią (możecie dodać więcej cukru, jeśli lubicie słodsze desery). Resztę mleka zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę energicznie mieszając, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przelewamy do miski, dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia). Masło kroimy na małe kawałki i miksujemy mikserem z masą kokosową do połączenia wszystkich składników. Formę keksową o wymiarach 22 x 12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów, na niej rozsmarowujemy połowę masy kokosowej do samych brzegów, przykrywamy warstwą krakersów, wstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie wylewamy już prawie stężałą galaretkę z wiśniami (jeżeli galaretka jest jeszcze płynna, to wstawiamy ją do lodówki), układamy warstwę krakersów, wstawiamy na pół godziny do lodówki, rozsmarowujemy delikatnie pozostałą część masy kokosowej, posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy z formy i kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „CIASTO RAFAELLO Z WIŚNIAMI (BEZ PIECZENIA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *