WIENIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I PESTO

przez | 6 sierpnia 2023


Fantastyczny, chrupiący wieniec z ciasta francuskiego z serem i pesto. Idealny na imprezę lub gdy wpadną niespodziewani goście. Robi się go błyskawicznie z półproduktów, a znika też bardzo szybko. Wieniec z ciasta francuskiego z serem i pesto, to świetny pomysł na finger food do podziału. Najlepiej smakuje z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 okrągłe płaty ciasta francuskiego (jak na tartę)
3 łyżki pesto (zielonego lub czerwonego)
30 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach

Jeden płat ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pesto, posypujemy serem, przykrywany drugim płatem ciasta, zlepiamy brzegi, na środku układamy małą miseczkę, wokół miseczki kroimy na paski, każdy pasek przekręcamy kilka razy w śrubkę, zdejmujemy miseczkę. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 17 – 22 minuty. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „WIENIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I PESTO

  1. Okiem Blondynki

    Właśnie zrobiłam sobie zapas zielonego pesto, więc z chęcią przygotuję taki wieniec 🙂 Tym bardziej, że szykuje mi się czas spędzony w towarzystwie przyjaciół 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *