Fantastyczny, chrupiący wieniec z ciasta francuskiego z serem i pesto. Idealny na imprezę lub gdy wpadną niespodziewani goście. Robi się go błyskawicznie z półproduktów, a znika też bardzo szybko. Wieniec z ciasta francuskiego z serem i pesto, to świetny pomysł na finger food do podziału. Najlepiej smakuje z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 okrągłe płaty ciasta francuskiego (jak na tartę)
3 łyżki pesto (zielonego lub czerwonego)
30 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
Jeden płat ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pesto, posypujemy serem, przykrywany drugim płatem ciasta, zlepiamy brzegi, na środku układamy małą miseczkę, wokół miseczki kroimy na paski, każdy pasek przekręcamy kilka razy w śrubkę, zdejmujemy miseczkę. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 17 – 22 minuty. Smacznego 🙂
idalny poczęstunek dla gości
Uwielbiam takie przekąski,palce lizać:)
Najfajniejsze jest to, że szybko się robi.
Bardzo pomysłowy przepis! Idealny na spotkanie ze znajomymi 🙂
Ale smakowicie! 🙂
Będę musiała kiedyś spróbować. Nigdy nie jadłam takiego wieńca
Właśnie zrobiłam sobie zapas zielonego pesto, więc z chęcią przygotuję taki wieniec 🙂 Tym bardziej, że szykuje mi się czas spędzony w towarzystwie przyjaciół 😉
Ciekawy pomysł 🙂
ja lubie te smaki 🙂
Przekąska idealna dla mnie – uwielbiam takie smaki:)
Pyszna i co najważniejsze prosta przekąska. Zapisuje przepis!
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Zaskakująca i wspaniała propozycja 🙂
Coś, co warto wypróbować. Bardzo pomysłowe wykonanie. Masz wspaniałe przepisy kulinarne i za to cenię sobie ten blog 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🙂 <3
Patruk
Uwielbiam Twojego bloga, Twoje przepisy są oryginalne i świetne 🙂
Pozdrawiam serdecznie