Racuchy drożdżowe z czereśniami to świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Racuchy drożdżowe z czereśniami są pyszne, pulchne, a z soczystymi, słodkimi czereśniami, smakują jeszcze lepiej. Można je podać posypane cukrem pudrem lub z kleksem śmietany albo jogurtu. Racuchy drożdżowe pasują na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa, najczęściej z dodatkiem jabłka. Ta wersja jest troszkę inna niż tradycyjna, bo zamiast jabłek zawiera czereśnie. Koniecznie do zrobienia w sezonie na czereśnie. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
200 g mąki pszennej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka suchych drożdży
około 200 g czereśni bez pestek, pokrojone na ćwiartki
olej do smażenia
Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód
W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy kawałki czereśni, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po czubatej łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂
Z czereśniami jeszcze nie robiłam, ale wyglądają zacnie
Dzisiaj będę robiła.
Kocham racuchy i z każdym owocem je zjem 😀
Pysznie. 🙂
Już lubię te letnie racuszki 🙂
Muszę sobie zrobić, a można z borówkami? 🙂
Pozdrawiam serdecznie