RACUCHY DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI

przez | 4 sierpnia 2023


Racuchy drożdżowe z czereśniami to świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Racuchy drożdżowe z czereśniami są pyszne, pulchne, a z soczystymi, słodkimi czereśniami, smakują jeszcze lepiej. Można je podać posypane cukrem pudrem lub z kleksem śmietany albo jogurtu. Racuchy drożdżowe pasują na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa, najczęściej z dodatkiem jabłka. Ta wersja jest troszkę inna niż tradycyjna, bo zamiast jabłek zawiera czereśnie. Koniecznie do zrobienia w sezonie na czereśnie. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
200 g mąki pszennej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka suchych drożdży

około 200 g czereśni bez pestek, pokrojone na ćwiartki

olej do smażenia

Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód

W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy kawałki czereśni, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po czubatej łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „RACUCHY DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *