Przysmak z południa Francji. Świetne danie warzywne, zawierające najczęściej bakłażana, cukinie, pomidory, paprykę i cebulę. Koniec lata to najlepszy moment na przygotowanie ratatouille. Ratatouille można podać, jako osobne danie ze świeżym pieczywem, albo dodatek do dań mięsnych. Tradycyjnie była to potrawa jednogarnkowa z duszonych warzyw. Od lat 70-tych XX wieku, pojawiła się bardziej elegancja wersja, w której plasterki warzyw podawano w formie zapiekanki z sosem pomidorowo-paprykowym. Zapiekana ratatouille zasłynęła też dzięki filmowi “Ratatouille” (w Polsce “Ratatuj”) o szczurze, który marzył o karierze szefa kuchni. Ważne, aby plasterki warzyw miały podobną wielkość. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sos)
2 łyżki oliwy
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 czerwona papryka drobno pokrojona
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki w proszku
500 g mięsistych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki o wadze 400 g
sól i pieprz
(warzywa)
1 średni bakłażan lub 2 małe(najlepiej podłużny i wąski)
1 średnia żółta cukinia
1 średnia zielona cukinia
2 podłużne pomidory
1 czerwona cebula
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
(sos do polania warzyw)
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pierz
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, paprykę i zioła, smażymy mieszając przez 2 – 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki lub świeże pomidory sparzone, pozbawione skórki, drobno pokrojone, smażymy przez około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, przekładamy sos do żaroodpornej okrągłej formy o średnicy 22 cm. W międzyczasie obie cukinie, bakłażana, cebulę i pomidory kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Bakłażana układamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą z obu stron, odkładamy na 10 minut, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Warzywa układamy w formie z sosem, polewamy dokładnie wymieszanymi składnikami sosu (do polania), formę przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 40 minut, zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 210 stopni, pieczemy przez 15 – 20 minut, wyjmujemy z piekarnika. Wierzch możemy skropić dodatkowo oliwą lub sosem winegret. Smacznego 🙂
Właśnie planuję imprezę i chyba zrobię to danie
Pysznie, a film “Ratatuj” jest taki sympatyczny! 🙂
Z chęcią zjadłabym!
Ale obłędnie wygląda! Zjadłabym z apetytem 🙂
Danie, które koniecznie wypróbuję. Wygląda bardzo apetycznie, no i jest bezmięsne 🙂
Nigdy nie próbowałam tego dania. A wygląda naprawdę smakowicie!
Witam serdecznie ♡
Smakowite 🙂 Nigdy nie jadłam. Ratatuj to jedna z moich ulubionych bajek, wiec
prawdą jest że mam wielki apetyt na to danie 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Witam serdecznie ♡
Smakowite 🙂 Nigdy nie jadłam. Ratatuj to jedna z moich ulubionych bajek
wiec prawdą jest że mam wielki apetyt na to danie 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Kurczę przepysznie wygląda i na pewno takie jest.
Mam nadzieję, że w końcu uda mi się zmobilizować, żeby przyrządzić to w domu.
Jak byłam we Francji to miałam przyjemność poznać smak potrawy. Rewelacja!
Jakie bogactwo warzyw! I pięknie wygląda 🙂
Pieczonego jeszcze nie jadłam, muszę zrobić 🙂
Pozdrawiam serdecznie