Wyśmienite drożdżówki w formie małych warkoczy z połówkami gruszek. Mięciutkie drożdżowe ciasto otulające soczyste połówki gruszek, pachnące wanilią. Drożdżówki w formie warkoczy wyglądają bardzo apetycznie i smakują rewelacyjnie, niezbyt słodkie, do ciasta dodaję tylko łyżeczkę cukru, ale możecie dodać więcej. Idealne na drugie śniadanie, deser lub przekąskę w ciągu dnia. Można je podać z kawą, herbatą, kakao lub szklanką mleka. Bardzo podobne drożdżówki robiłam już z jabłkami, też świetnie smakują. Drożdżówki z połówkami gruszek w formie warkoczy na pewno mile zaskoczą Waszych bliskich. Naprawdę warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 g suchych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
30 g masła stopionego i wystudzonego
140 ml letniego mleka
(nadzienie)
3 małe gruszki
1 – 2 łyżeczki cukru waniliowego
żółtko do posmarowania drożdżówek
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, roztrzepane żółtka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka (rękami należy wyrabiać około 9 – 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Gruszki kroimy na pół, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, wałkujemy na grubość około 3 mm nadając kształt prostokąta, kroimy na 6 równych prostokątów, na środku każdego z nich układamy połówkę gruszki rozcięciem na dół, posypujemy cukrem waniliowym, boki ciasta przecinamy po obu stronach na paski o szerokości około 1 cm i zaplatamy nad nadzieniem. Drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, wierzch smarujemy delikatnie roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia, wierzch możemy posypać cukrem pudrem i podajemy. Smacznego 🙂
Ale one pięknie wyglądają! Takiego cudeńka jeszcze nie robiłam 🙂
Ale piękne! Muszą być pyszne, z gruszkami jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować:)
Super wyglądają i na pewno świetnie smakują. 😉
Bardzo fajny przepis na wykonanie drożdżówki z gruszkami. Bardzo fajny deser na podwieczorek 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Patryk
Pycha, super się prezentują! 🙂
Magda jesteś skarbnicą doskonałych pomysłów! Rewelacja pomysł!
Witam serdecznie ♡
Wyglądają przepysznie i na pewno tak smakują. U mnie gruszki jeszcze nie dojrzały… to jedne z moich ulubionych owoców 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Muszą być przepyszne.
Świetny pomysł na drożdżówki. Wyobrażam sobie jak muszą być pyszne z gruszką. 🙂
Pyszne! Nigdy takich nie robiłam
Kuszące i pięknie podane 🙂
Śliczne drożdżówki i na pewno pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie