KOTLETY JAJECZNE Z BROKUŁEM I SEREM

przez | 1 sierpnia 2023


Kotlety jajeczne z brokułem i serem to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów. Proste, sycące i kolorowe, pasują na obiad lub kolację. Świetnie smakują z dodatkiem sosu koperkowego, chrzanowego lub czosnkowego. Bardzo lubię połączenie jajek i brokuła w sałatce lub paście kanapkowej. Kotlety jajeczne z brokułem i serem też bardzo przypadły mi do gustu. To też fajny sposób na przemycenie brokuła, za którym nie wszyscy przepadają. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 4 kotlety)
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
około 125 g brokuła
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy
30 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
1 jajko surowe
2 – 3 łyżki bułki tartej + 3 – 4 łyżki do panierowania
sól i pieprz
olej do smażenia

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty, przekładamy do miski, dodajemy jajka starte na tarce lub rozgniecione widelcem, ser żółty i jajko, mieszamy łyżką lub widelcem lekko ugniatając. Brokuła gotujemy we wrzącej wodzie przez około 5 minut (nie może być rozgotowany, powinien być jędrny), odcedzamy, przelewamy zimną wodą, aby zachował kolor, odstawiamy do ostygnięcia, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na bardzo małe kawałki. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy bułkę tartą (2 – 3 łyżki), dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, dłońmi formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety, smażymy na średnim ogniu przez około 3 – 4 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę, smażymy podobnie około 3 – 4 minuty, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z sosem lub innymi dodatkami obiadowymi. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „KOTLETY JAJECZNE Z BROKUŁEM I SEREM

  1. czerwonafilizanka

    Ponoć kotlet jajeczny jest pyszny są prawdziwi miłośnicy takich kotletów

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo uwielbiam kotlety z brokułów, choć nie robiłem jeszcze z ugotowanymi jajkami. Dzięki, że podsunęłaś mi pomysł na przyrządzenie obiadu. Koniecznie wypróbuję ten przepis 🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz
  3. Natalia Tworek - Sudoł

    One muszą być przepyszne. Na pewno chętnie wypróbuję ten przepis, bo mam poczucie, że to mogą być moje smaki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *