KURCZAK Z ESTRAGONEM

przez | 30 lipca 2023


Delikatne filety z piersi kurczaka w kremowym sosie na bazie śmietanki i estragonu, to świetne danie na rodzinny obiad. Szybko się je robi, małym nakładem pracy, a smakuje wybornie. Estragon ma intensywny smak i zapach, nawet niewielka ilość dodaje potrawom charakteru i sprawia, że stają się eleganckie i niebanalne. Kurczaka z estragonem najlepiej podać z młodymi ziemniakami i sezonowymi warzywami. Jeśli macie świeży estragon, to na pewno warto go użyć, ale z suszonym też będzie pysznie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1,5 łyżeczki suszonego estragonu lub 3 – 4 łyżeczki świeżego pokrojonego
3 – 4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30 %
sól i pieprz

Filety przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem w najgrubszym miejscu. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy filety z obu stron po około 2 – 3 minuty, przekładamy na talerz, przykrywamy. Na tę samą patelnię dodajemy masło, gdy się roztopi, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Na patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy estragon, mieszamy, wkładamy filety, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut (w połowie gotowania odwracamy filety na drugą stronę), doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkami, smacznego 🙂

11 komentarzy do „KURCZAK Z ESTRAGONEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *