Delikatne filety z piersi kurczaka w kremowym sosie na bazie śmietanki i estragonu, to świetne danie na rodzinny obiad. Szybko się je robi, małym nakładem pracy, a smakuje wybornie. Estragon ma intensywny smak i zapach, nawet niewielka ilość dodaje potrawom charakteru i sprawia, że stają się eleganckie i niebanalne. Kurczaka z estragonem najlepiej podać z młodymi ziemniakami i sezonowymi warzywami. Jeśli macie świeży estragon, to na pewno warto go użyć, ale z suszonym też będzie pysznie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1,5 łyżeczki suszonego estragonu lub 3 – 4 łyżeczki świeżego pokrojonego
3 – 4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30 %
sól i pieprz
Filety przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem w najgrubszym miejscu. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy filety z obu stron po około 2 – 3 minuty, przekładamy na talerz, przykrywamy. Na tę samą patelnię dodajemy masło, gdy się roztopi, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Na patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy estragon, mieszamy, wkładamy filety, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut (w połowie gotowania odwracamy filety na drugą stronę), doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Wygląda cudownie, tak jak lubię: mięciutko u puszysto 😉
U Ciebie jest kopania kulinarnych inspiracji 🙂
Bardzo smaczna propozycja.
Jejku przepysznie to wygląda – aż mi ślinka pociekła.
Jakiż delikatny to musi być kurczak, super pomysł na lekki obiad
Wygląda bardzo apetycznie. Aż mi ślinka pociekła 😛
Bardzo fajna i smakowita propozycja na przyrządzenie kurczaka 🙂 b
Coś wspaniałego i smacznego, wart wypróbowania 😉
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko 🙂 <3
Patryk
Bardzo smakowicie! 🙂
Nie znam smaku estragonu, nie pamiętam żebym używała w kuchni
Estragon świetnie pasuje do kurczaka 🙂
Mam akurat pierś z kurczaka, chyba sobie zrobię 🙂
Pozdrawiam serdecznie