Świetna zupa z dodatkiem młodego bobu, idealna w sezonie wiosenno-letnim. Łatwa do zrobienia, z ziemniakami i marchewką, zabielona śmietaną, posypana świeżymi ziołami. Zupa z bobem, prosta, smaczna i pożywna. W sezonie oczywiście najlepsza z młodym, świeżym bobem. Poza sezonem bób mrożony też się sprawdza w tej zupie. Zupa z bobem pysznie smakuje też odgrzana następnego dnia. Ja zabielam zupę śmietaną, ale można też użyć słodkiej śmietanki. Obieram bób z łupinek, ale młody bób można też jeść bez obierania. Zupa z bobem to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanego bobu, który został z poprzedniego dnia. Warto się skusić 🙂
Przepis:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w małą kostkę
2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
1 pietruszka obrana i pokrojona w kostkę
3 ziemniaki obrane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta: kminu rzymskiego, ziół prowansalskich i kurkumy
1 szklanka ugotowanego bobu
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz
1/5 szklanki śmietany do zup
Dodatki: natka pietruszki, koperek
W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, smażymy mieszając na małym ogniu przez 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek, kurkumę, zioła prowansalskie i kmin, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy przez około 15 minut, dodajemy bób, gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego 🙂
Nigdy jeszcze nie jadłam zupy z bobu. Muszę kiedyś spróbować.
Uwielbiam bób ale zupki z tym warzywem jeszcze nie jadłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Nie jadłam jeszcze takiej zupy, ale wygląda bardzo apetycznie:)
Takiej jeszcze nie jadłam…
Jeszcze takiej zupy to nie jadłam. Muszę wypróbować, szczególnie że w rodzinie wszyscy lubią bób.
Pozdrawiam
Takiej zupy jeszcze nie przyrządzałam 🙂
lato zamknięte na talerzu::)
Pokazujesz, jak można z bobu zrobić wspaniałe i przepyszne danie, nie ograniczając się jedynie do bobu z masłem. Bób ma tyle fantastycznych zastosowań kulinarnych, więc warto przyrządzać rozmaite dania na bazie tego warzywa strączkowego.
Pozdrawiam Cię od serca i cieplutko 🙂 B <3
Patryk
Nie próbowałam użyć bobu w taki sposób chętnie spróbuję
fajna zupka
Ciekawa propozycja kulinarna. 🙂
Z bobem zjem wszystko, a zupka kusząca 🙂