ZUPA Z BOBEM

przez | 13 lipca 2023


Świetna zupa z dodatkiem młodego bobu, idealna w sezonie wiosenno-letnim. Łatwa do zrobienia, z ziemniakami i marchewką, zabielona śmietaną, posypana świeżymi ziołami. Zupa z bobem, prosta, smaczna i pożywna. W sezonie oczywiście najlepsza z młodym, świeżym bobem. Poza sezonem bób mrożony też się sprawdza w tej zupie. Zupa z bobem pysznie smakuje też odgrzana następnego dnia. Ja zabielam zupę śmietaną, ale można też użyć słodkiej śmietanki. Obieram bób z łupinek, ale młody bób można też jeść bez obierania. Zupa z bobem to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanego bobu, który został z poprzedniego dnia. Warto się skusić 🙂
Przepis:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w małą kostkę
2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
1 pietruszka obrana i pokrojona w kostkę
3 ziemniaki obrane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta: kminu rzymskiego, ziół prowansalskich i kurkumy
1 szklanka ugotowanego bobu
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz
1/5 szklanki śmietany do zup

Dodatki: natka pietruszki, koperek

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, smażymy mieszając na małym ogniu przez 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek, kurkumę, zioła prowansalskie i kmin, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy przez około 15 minut, dodajemy bób, gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „ZUPA Z BOBEM

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Pokazujesz, jak można z bobu zrobić wspaniałe i przepyszne danie, nie ograniczając się jedynie do bobu z masłem. Bób ma tyle fantastycznych zastosowań kulinarnych, więc warto przyrządzać rozmaite dania na bazie tego warzywa strączkowego.

    Pozdrawiam Cię od serca i cieplutko 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *