BŁYSKAWICZNY MUS CZEKOLADOWY

przez | 11 lipca 2023


Rewelacyjny mus czekoladowy. Tylko kilka składników, a tyle przyjemności. Błyskawiczny mus czekoladowy to połączenie śmietanki i czekolady. Idealny deser, gdy nie mamy czasu lub ochoty na skomplikowane słodkości. Mus najlepiej podać z ulubionymi owocami sezonowymi. Ja połączyłam mus czekoladowy z truskawkami, ale oczywiście mogą być maliny, jeżyny, poziomki lub inne owoce. Mus można przygotować także z dodatkiem mlecznej czekolady, będzie bardziej słodki. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 g śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy, aby lekko przestygła. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do przestudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników, przekładamy po łyżce do ubitej śmietanki i ubijamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Przekładamy do małych szklaneczek, dodajemy truskawki lub inne owoce. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Mus zaraz po przygotowaniu jest niezwykle lekki, jak pianka, po przechowywaniu w lodówce nabiera konsystencji podobnej do lodów. Najlepiej wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „BŁYSKAWICZNY MUS CZEKOLADOWY

  1. Monika-smakołyki na diecie

    raj dla zmysłów, domyślam się jakie to musi być obłędne w smaku!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *