Rewelacyjny mus czekoladowy. Tylko kilka składników, a tyle przyjemności. Błyskawiczny mus czekoladowy to połączenie śmietanki i czekolady. Idealny deser, gdy nie mamy czasu lub ochoty na skomplikowane słodkości. Mus najlepiej podać z ulubionymi owocami sezonowymi. Ja połączyłam mus czekoladowy z truskawkami, ale oczywiście mogą być maliny, jeżyny, poziomki lub inne owoce. Mus można przygotować także z dodatkiem mlecznej czekolady, będzie bardziej słodki. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 g śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy, aby lekko przestygła. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do przestudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników, przekładamy po łyżce do ubitej śmietanki i ubijamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Przekładamy do małych szklaneczek, dodajemy truskawki lub inne owoce. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Mus zaraz po przygotowaniu jest niezwykle lekki, jak pianka, po przechowywaniu w lodówce nabiera konsystencji podobnej do lodów. Najlepiej wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego 🙂
Apetycznie wygląda ten mus 🙂
Bardzo fajny i prosty przepis
ależ pysznie! dziś mam wielką chęć na czekoladkę!
Pycha! Uwielbiam desery czekoladowe. 🙂
Wspaniały deserek 🙂
Moim dzieciom na pewno posmakuje. Sama chętnie bym spróbowała
O mniam. Koniecznie muszę zrobić.
raj dla zmysłów, domyślam się jakie to musi być obłędne w smaku!
Muszę sobie zrobić, ależ pyszności 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Wspaniały i apetyczny, a także szybki do przygotowania deser. Fantastyczny deser na różne przyjęcia okolicznościowe 🙂 b
Pozdrawiam Cię serdecznie i od serducha 🙂 <3
Patryk
czekolada i truskawki :))
wygląda niezwykle apetycznie
Mmm, mus czekoladowy 🙂