ODWRÓCONE CIASTO Z MORELAMI

przez | 24 lipca 2023


Lekkie, pulchne ciasto i słodkie, soczyste morele, to pyszne połączenie. Dodatkową zaletą jest łatwość wykonania ciasta, bo wystarczy tylko wymieszać osobno składniki suche, osobno mokre i połączyć łyżką w całość. Nie trzeba włączać miksera, a wymieszane ciasto wyłożyć na ułożone morele. Bardzo lubię wypieki z owocami, a odwrócone ciasto też fajnie wygląda. Odwrócone ciasto z morelami, to bardzo smaczne połączenie, a do tego ciasto przygotowuje się bez większego wysiłku. Można je podać z lodami albo bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem pudrem, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(morele)
8 – 10 moreli
3 łyżki drobnego cukru
15 g miękkiego masła
(ciasto)
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 g drobnego cukru

150 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
2 jajka

Spód i ranty formy na tartę o średnicy 21 – 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy dokładnie cukrem. Morele kroimy na połówki, usuwamy pestki, układamy w formie przecięciem do dołu. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy maślankę (kefir), olej i jajka, następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy ciasto na warstwę moreli, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 – 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia, na cieście kładziemy talerz i odwracamy spodem do góry. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „ODWRÓCONE CIASTO Z MORELAMI

  1. Monika-smakołyki na diecie

    cudowne! podkradam porcyjkę bo głodna się zrobiłam po tym wpisie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *