Super prosty do zrobienia i bardzo smaczny sos kurkowy. Nawet mała ilość sosu kurkowego doda aromatu wielu daniom. Pasuje do makaronu, kaszy, mięsnych klopsików, czy kotletów mielonych, ale można go podać po prostu ze świeżym pieczywem. W sezonie kurkowym najlepiej użyć świeżych grzybów, a poza sezonem kurek mrożonych. Sos kurkowy to idealny pomysł na kurki, prosty i pyszny, a do tego zrobicie go bez wysiłku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 g kurek
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
75 g śmietanki 30 % (czyli około 1/4 szklanki)
szczypta kurkumy, tymianku
sól i pieprz
Do posypania posiekany koperek lub natka pietruszki
Kurki szybko płuczemy pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, małe pozostawiamy w całości, większe kroimy, aby były podobnej wielkości. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek i tymianek, smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy kurki, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 5 minut, aby odparować wodę, dodajemy masło, smażymy przez minutę. Wlewamy śmietankę, mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego 🙂
Wygląda i brzmi pysznie. Świetna sprawa!
O, ale smakowity ten sos 🙂
Kurczę, a u mnie kurki się jeszcze nie pokazały, chociaż kilka razy szukaliśmy 🙂
Uwielbiam sos kurkowy 🙂
Pozdrawiam serdecznie