Jajka po turecku to pyszny i oryginalny pomysł na śniadanie. Zawiera jajka ugotowane w koszulkach, podane na jogurcie z nutą czosnku i skropione oliwą aromatyzowaną papryką. Jajka po turecku to prosty, a jednocześnie wyrafinowany sposób podania jajek. Proste składniki, łatwe przygotowanie i świetny efekt. Na początku może się wydawać, że jajka w koszulkach trudno zrobić, ale wystarczy trochę wprawy i na pewno się uda. Jajka można ewentualnie usmażyć, podobnie jak jajka sadzone. Pierwszy raz zrobiłam jajka po turecku, ale już wiem, że na pewno będę do nich wracać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(1 porcja)
1 jajko
1 łyżka octu winnego na pół litra wody
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy
2 suszone ostre papryczki
sól i pieprz
Jogurt mieszamy z czosnkiem, lekko solimy, przekładamy do miski lub na talerz. Do miseczki wbijamy jajko. Do małego garnka wlewamy wodę i ocet (1 łyżka octu na pół litra wody), zagotowujemy, łyżką robimy wir, z możliwie najmniejszej wysokości delikatnie wlewamy jajko. Białko powinno się ściąć i zamknąć w środku żółtko, gotujemy przez 2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostre papryczki, smażymy krótko, aż poczujemy ich zapach, zdejmujemy z ognia, dodajemy wędzoną słodką paprykę, mieszamy, skrapiamy jogurt i jajko, możemy wierzch posypać natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Ja raczej bym tego nie zjadła. Dla mnie jajko musi być całkowicie ścięte. Płynne żółtko odpada
Lubię tą potrawę. Racja na śniadanie jest najlepsza
W weekend zrobię 🙂 coś oryginalnego i ciekawego.
Takich jajek jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie zrobic
Smakowicie! Świetna propozycja na weekendowe śniadanie. 🙂
ależ ciekawy pomysł na jajka, bardzo ciekawy:)
Lubię takie jedzenie.
Muszę wypróbować 🙂
Wygląda niezwykle apetycznie! Muszę wypróbować!
Wyglądają fantastycznie!
Bardzo lubię jeść jajka na śniadanie, więc taka propozycja to coś dla mnie 🙂
Ale fajny pomysł na śniadanko 🙂
Pozdrawiam serdecznie
robiłam kiedyś pychotkaaa
Pysznie wyglądają. Świetna odmiana na śniadanie 🙂