DOMOWE PIEROGI Z JAGODAMI

przez | 4 lipca 2023


Pierogi z jagodami to pyszny, klasyczny letni obiad. Dla mnie wspomnienie smaków dzieciństwa. Cienkie ciasto i soczyste jagody w środku. Polane śmietaną lub jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem albo miodem, po prostu palce lizać 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 g mąki pszennej (u mnie tortowa) plus trochę do podsypywania
szczypta soli
1 łyżka oliwy
około 180 ml gorącej wody

około 250 – 300 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru

Jagody płuczemy na sitku i dokładnie odsączamy, przekładamy na ręcznik papierowy, osuszamy, przekładamy do miski. Przesianą mąkę mieszamy w misce z solą, wlewamy oliwę i wodę, mieszamy najpierw łyżką, następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy dłońmi przez około 10 minut na elastyczne ciasto (ostateczna ilość mąki i wody zależy od wilgotności mąki). Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Ciasto dzielimy na 3 – 4 części, każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy szklanką koła (podczas wałkowania jednej części pozostałe pozostawiamy przykryte). Jagody delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem (najlepiej potrząsać miską z jagodami), na każde koło ciasta nakładamy łyżeczkę jagód i sklejamy pierogi, możemy zrobić ozdobne falbanki na brzegu. Pierogi gotujemy partiami w gotującej się wodzie, około 2 – 3 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów trzeba zamieszać wodę, aby nie przywarły do dna). Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

12 komentarzy do „DOMOWE PIEROGI Z JAGODAMI

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Dawno już nie robiłem pierogów z owocami. Z miłą chęcią kupię jagody mrożone i zrobię pierogi z jagodami. Lubię takie pierogi z jagodami lub z jagodami i twarogiem. Idealne danie na obiad w okresie letnim 🙂 b

    Pozdrawiam Cię z całego serca 🙂 <3
    Patryk

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    ależ teraz narobiłaś smaka:) sto lat nie jadłam pierogów z jagodami, a Twoje są takie zachęcające do jedzenia:)

    Odpowiedz
  3. Anonim

    Fantastyczne ja jeszcze uwielbiam zupę Jagodowa ale całą rodzinka pierogi

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *