Cafe Affogato pysznie smakuje, stawia na nogi i orzeźwia. Jak wiele włoskich deserów jest pyszny i prosty w przygotowaniu. W skrócie to małe espresso i lody. Nazwa deseru pochodzi od włoskiego wyrazu affogare, czyli utopić, zatopić. W tym wypadku chodzi o lody zatopione w kawie, a konkretnie w espresso. Najczęściej deser podaje się z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Wierzch można udekorować ulubionym sosem, np. czekoladowym lub karmelowym. Cafe affogato można podać dodając gorące espresso i delektując się smakiem lodów rozpuszczających się w gorącej kawie. Inna wersja polega na dodaniu do gorącego espresso kostek lodu, aby je schłodzić i dopiero uzupełnić lodami. Taka wersja jest bardziej popularna w czasie upalnego lata. Każda opcja jest wyborna, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na dwie porcje)
2 gałki lodów waniliowych
2 małe filiżanki świeżo parzonego espresso (łącznie 100 ml)
Dodatki: sos czekoladowy, sos karmelowy, posypka czekoladowa, roztopiona czekolada
Do dwóch małych szklaneczek, filiżanek lub pucharków wkładamy po gałce lodów, wlewamy espresso po ściance naczynia, wierzch lodów polewamy sosem lub posypką i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Wygląda rewelacyjnie.
TAK! TAK! TAK! Jutro weekend i po powrocie z pracy zaserwuję sobie i mężusiowi takie cosik!!
Ojej, jakie pyszności 🙂
Fajny deser idealny na lato, prosty i genialny!
Co prawda jestem zupełnie niekawowa (tak, tacy ludzie istnieją) ale ten deser naprawdę mi się podoba. Zwłaszcza jego prostota wykonania – to bardzo duży plus.
wyglada smacznie!
poproszę szklaneczkę!
Affogato bardzo lubi mój mąż. Super propozycja na letnie dni. 🙂
zdecydowanie deser dla mnie, istna doskonałość:)
Pycha! Idealny deser na lato 🙂
Na upały idealne 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Coś dla mnie 🙂
Kawa affogato to jeden z wielu rodzajów serwowania kaw. Sposobów serwowania kaw z lodami jest wiele, używając nie tylko lodów, ale również alkoholi, czy syropów do kaw. Taką przykładową kawą może być caffee con panna na bazie espresso i bitej śmietany. Inną kawą na bazie kawy i lodów jest kawa caffee glace 🙂
Kawę affogato, jak caffee con panna robiłem już w domu z uwagi na to, że mam ekspres ciśnieniowy w domu i często robię różne rodzaje kaw. Bardzo smakują mi one 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🙂 B <3
Patryk
To może mi zasmakować
Kocham takie kawowe desery
Na pewno mi posmakuje. Koniecznie muszę spróbować
Uwielbiam kawę i tego typu desery, idealny na tę porę roku<3
pysznie wygląda
Jeju cudny ❤️❤️❤️
Mniam mniam 🙂
Pozdrawiam serdecznie