SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA, CUKINII I PAPRYKI

przez | 2 czerwca 2023


Szaszłyki z łososia, cukinii i papryki, kolorowe, lekkie i bardzo smaczne. Idealna propozycja w sezonie grillowym, ale oczywiście można je też przygotować w piekarniku. Łososia wcześniej marynowałam, więc jest aromatyczny i lekko pikantny, świetnie pasuje do pozostałych składników. Szaszłyki z łososia, cukinii i papryki świetnie smakują z sosem, np. czosnkowym lub tzatziki. Warto się skusić, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 g filetu z łososia bez skóry
(marynata)
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
2 łyżki soku z cytryny

1 cukinia
1 czerwona papryka

Łososia kroimy w kostkę o boku 2 – 2,5 cm. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę i cukinię kroimy na kawałki podobnej wielkości, jak kawałki łososia. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą i doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut (układając blaszkę bliżej górnej grzałki), połowie pieczenia odwracamy. Szaszłyki można też grillować przez kilka minut z każdej strony. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA, CUKINII I PAPRYKI

  1. Monika-smakołyki na diecie

    doskonała propozycja na lekki letni obiad, i super,że nie trzeba mieć grilla aby się tymi smakołykami cieszyć:)

    Odpowiedz
  2. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ciekawe, nie jadłam jeszcze szaszłyków w takiej formie 🙂 Interesujące połączenie smaków, koniecznie muszę spróbować! 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *