KLUSKI LENIWE

przez | 1 czerwca 2023


Kluski leniwe, czyli klasyka polskiej kuchni. To też powrót do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Proste do zrobienia kluski z twarogu, mąki i jajka, najczęściej podawane z bułką tartą podsmażaną na maśle. Leniwe fajnie smakują też odsmażone na maśle, albo prosto z wody z jogurtem lub śmietaną i owocami. To najłatwiejszy przepis na leniwe takie, jakie robiła moja babcia. Wiem, że czasami dodaje się pianę ubitą z białka, ale ja wolę łatwiejszą wersję. Takie leniwe lubimy najbardziej i do takich najczęściej wracamy. Ostateczna ilość mąki zależy od twarogu, im bardziej wilgotny, tym wymaga więcej mąki, ale nie można przesadzić, bo kluski wyjdą twarde. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na 2 porcje)
250 g twarogu półtłustego w kostce
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 50 – 60 g mąki pszennej

Twaróg przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce, dodajemy jajko roztrzepane widelcem, mieszamy łyżką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, zagniatamy ciasto rękami posypanymi mąką pszenną, wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy wodę, ciasto dzielimy na dwie części, układamy na posypanej mąką stolnicy, delikatnie posypujemy też mąką wierzch, formujemy wałek o średnicy około 1,5 cm, kroimy ukośne kawałki o szerokości około 1,5 cm, wkładamy kluski do gotującej się lekko posolonej wody, gotujemy przez około minutę po wypłynięciu na powierzchnię, przekładamy kluski łyżką cedzakową na talerze. Podajemy z dodatkami, smacznego 🙂

10 komentarzy do „KLUSKI LENIWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *