Sos koperkowy to świetny dodatek do wielu dań na ciepło. Idealnie komponuje się z rybami, jajkami, kurczakiem, albo młodymi ziemniakami. Sos koperkowy jest łatwy do zrobienia, każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Sos koperkowy to klasyka polskiej kuchni. Można go też podać, jako dodatek do makaronu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pęczek koperku
1/5 szklanki śmietany do sosów
sól i pieprz
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy mieszając przez około 1 – 2 minuty, wlewamy bulion, gotujemy mieszając, aż zgęstnieje, dodajemy posiekany drobno koperek, sok z cytryny, mieszamy, dodajemy śmietanę, wymieszaną wcześniej z 1 – 2 łyżkami sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂
Bardzo lubię! Dziękuję za podzielenie się z nami przepisem 🙂
Pycha, muszę taki zrobić 😀
Uwielbiam koperek, więc ten sos z pewnością jest pyszny.
Pyszny sos Będzie idealnym dodatkiem do ryb i drobiowych pulpecików 🙂
uwielbiam koperek, więc ten przepis jest dla mnie:)
Genialny przepis
pycha sosik!
pycha sosik!
super sosik
W hotelu na wyjeździe podawali sos koperkowy do ryb i od tego czasu mąż molestuje mnie, żeby zrobić na obiad, więc ostatnio często robię 🙂
Młody koperek, jeju taki sosik mniam mniam ❤️