KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY

przez | 11 czerwca 2023


Kurczak słodko-kwaśny, czyli popularne i lubiane danie w wersji domowej. Kurczak miękki i soczysty, chrupiące warzywa i zbalansowany sos, z jednej strony słodki, a z drugiej kwaskowy. Kurczak słodko-kwaśny, to świetny sposób na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. Danie najlepiej podać z ryżem. Ja na pewno będę wracać do tej potrawy, bo to sprawdzony pomysł na szybki i apetyczny obiad. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 g filetu piersi kurczaka pokrojonego z 1,5 cm kostkę
2 – 3 łyżki oleju
1 mała czerwona papryka pokrojona na zapałki
1 mała zielona papryka pokrojona na zapałki
1 marchewka pokrojona na zapałki
3 plastry ananasa z puszki pokrojone w małe kawałki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta ostrej papryki w proszku
sok z jednej cytryny
1/2 szklanki syropu z puszki z ananasami
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu
sól i pieprz

W woku lub na patelni teflonowej rozgrzewamy olej, dodajemy kawałki kurczaka doprawione solą i pieprzem i wymieszane z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, smażymy ze wszystkich stron przez około 4 – 5 minut. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez minutę, dodajemy paprykę i marchewkę, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, keczup, sok z cytryny i ananasa, smażymy przez minutę. Wlewamy syrop z ananasa wymieszamy z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i cukrem. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *