CIASTO FRANCUSKIE Z SEREM I TRUSKAWKAMI

przez | 12 czerwca 2023


Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera, udekorowane truskawkami. Chrupiące ciasto francuskie, słodki twarożek i soczyste truskawki, całość pysznie smakuje, od razu ma się ochotę na dokładkę. Nie wymagają wysiłku, a smakują pysznie. Idealne w sezonie truskawkowym. Chciałam urozmaicić te ciasteczka, dlatego troszkę pokombinowałam z kształtem. Truskawki można ułożyć przed pieczeniem, ale myślę, że dodane na wierzchu po upieczeniu smakują lepiej. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(masa serowa)
150 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: truskawki pokrojone na połówki
żółtko do posmarowania wierzchu

Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i środek trójkąta nacinamy na około 1cm od brzegu, nie przecinając do końca, jak na zdjęciu.

Kwadraty ponownie rozwijamy, górny brzeg przekładamy dołem, a dolny na górę, jak na zdjęciu.

Następnie przeciągamy mocniej, tworząc brzeg z zawiniętymi dwoma rogami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miksujemy w malakserze lub blenderze składniki nadzienia serowego. Nakładamy nadzienie na środek każdego ciastka, brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 – 25 minuty. Wyjmujemy, na wierzchu układamy połówki truskawek, posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂

12 komentarzy do „CIASTO FRANCUSKIE Z SEREM I TRUSKAWKAMI

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo smakowicie to wygląda. Jeszcze nie miałem okazji robić wyrobów cukierniczych z ciasta francuskiego, więc z miłą przyjemnością postanowię robić ciasto francuskie z serem na podwieczorek 🙂 b

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz
  2. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    O matko, wygląda obłędnie! Niesamowicie przepysznie 🙂 Jestem wielką fanką truskawek (w ogóle owoców), muszę koniecznie wypróbować twój przepis 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *