Rozpływający się w ustach mus arbuzowy. To bardzo prosty, lekki i wyjątkowo pyszny deser. Mus z arbuza jest puszysty, delikatny, ma subtelny kolor, a jego smak powoduje, że nawet w pochmurny dzień poprawia humor. Mus arbuzowy to idealne zakończenie każdego posiłku, aż trudno nie skusić się na dokładkę. Deser można podać z owocami lub udekorować kleksem bitej śmietany albo rozpuszczoną czekoladą. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1,5 szklanki arbuza pokrojonego na małe kawałki bez pestek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 białko dużego jajka
Miąższ arbuza, sok z cytryny i 1 łyżkę cukru miksujemy blenderem na gładko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy jeszcze raz, dodajemy mascarpone, miksujemy. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego 🙂
To może być pyszne, sycące i kojące duszę 😉
Aż mam ochotę napisać – Mniam Mniam. Uwielbiam arbuza. Na pewno skorzystać z przepisu!
ciekawe czy jajko można czymś zastąpić
Białko można zastąpić bitą śmietaną, ale wtedy będzie więcej kalorii 🙂
M
Musi być pyszny 🙂
Zapachniało mi już latem, mniam mniam ❤️
Ściskam Cię serdecznie
Super pomysł. Chętnie skorzystam z przepisu!
Jaki pyszny i pieknie podany deserek. Sama lekkosc!
To coś w rodzaju sernika na zimno. Na upały to mega przepis ❤
tak, ale dzięki dodatkowi ubitych białek dużo lżejszy, niż sernik 🙂
Pozdrawiam,
M
dla mnie nowy smak
Po prostu muszę spróbować 🙂