DOMOWA FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

przez | 30 kwietnia 2023


Frużelina świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, np. lodów, gofrów, budyniu, serników, panna cotty, albo naleśników. Dzięki frużelinie każdy deser zyskuje na smaku i wyglądzie. Frużelina to coś pomiędzy lekko tężejącą galaretką, a kisielem. Dzięki dodatkowi żelatyny frużelina ma piękny połysk. Domowa frużelina truskawkowa jest niezbyt słodka, lekko kwaskowa, idealna do wzbogacenia deseru lub podwieczorku. Ja wykorzystałam mrożone truskawki, najlepiej gdy są małe, ale jeśli macie większe, to można je pokroić na połówki lub ćwiartki. Gorąco polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
350 g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
1,5 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody

Truskawki przekładamy na noc z zamrażalnika do lodówki, aby się rozmroziły. W małym garnuszku mieszamy delikatnie truskawki, sok z cytryny i cukier, odstawiamy na 10 minut. Podgrzewamy na małym ogniu delikatnie mieszając przez kilka minut (można po prostu kołysać garnkiem, aby owoce się nie rozpadły), aż owoce puszczą sok i cały cukier się rozpuści, dodajemy wodę ze skrobią, mieszamy, gotujemy mieszając przez około 2 – 3 minuty, zestawiamy z ognia. Po 2 – 3 minutach dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy, pozostawiany do ostygnięcia, przekładamy do czystego słoika, frużelina po ostygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do 4 dni. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „DOMOWA FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Cudowny przepis, który kojarzy mi się z wakacjami 🙂 Ach, truskawki mogłabym jeść cały czas 🙂 Bardzo pysznie, bardzo inspirująco!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *