KURCZAK ZE SZPARAGAMI

przez | 7 maja 2023


Delikatne filety z piersi kurczaka z chrupiącymi szparagami w kremowym sosie maślano-śmietanowym. To świetne danie na rodzinny obiad, szybko się robi, małym nakładem pracy, a smakuje wybornie. Najlepiej podać je z młodymi ziemniakami. Kurczak ze szparagami, idealne danie w sezonie szparagowym. Warto się skusić 🙂
Przepis:
500 g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1 pęczek zielonych szparagów (około 12 sztuk)
3 – 4 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietanki śmietany 22% do zup i sosów
sól i pieprz

Filety kroimy wzdłuż na pół, w razie potrzeby przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby były podobnej grubości. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy filety z obu stron po około 2 minuty, przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię dodajemy masło, gdy się roztopi, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. W tym czasie ze szparagów odłamujemy końce, kroimy na 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości. Na patelnię dodajemy szparagi (bez główek), wlewamy bulion, przykrywamy, gotujemy przez 2 minuty, wkładamy podsmażonego kurczaka i główki szparagów, przykrywamy, gotujemy minutę, odwracamy kawałki kurczaka, dodajemy śmietanę wymieszaną z 2 – 3 łyżkami ciepłego bulionu z patelni, gotujemy przez około minutę, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „KURCZAK ZE SZPARAGAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *