MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

przez | 17 kwietnia 2023


Kapusta zasmażana to jeden z najbardziej popularnych i tradycyjnych dodatków do klasycznych polskich obiadów. Młoda kapusta zasmażana smakuje pysznie, jest delikatna, można ją podać, jako dodatek do mięsa, ale ja bardzo lubię z ziemniakami i sadzonym jajkiem. Młoda kapusta zasmażana koniecznie z dużą ilością koperku, wtedy jest jeszcze lepsza. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 główka młodej kapusty (o wadze około 800 g), poszatkowana
50 g masła
1 mała cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka mąki pszennej
pęczek koperku
1 – 2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy połowę masła, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając na małym ogniu przez 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy kapustę i płaską łyżeczkę soli, mieszamy, wlewamy wodę (lub trochę więcej, zależy od soczystości kapusty), mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy przez 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek, mieszamy. Na patelni na małym ogniu roztapiamy pozostałe masło, dodajemy mąkę, smażymy mieszając, aby nie było grudek przez około 2 minuty, dodajemy do garnka z kapustą, mieszamy, gotujemy mieszając przez około 3 – 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

  1. Monika-smakołyki na diecie

    Młoda kapusta zasmażana to niezawodny znak że wiosna jest z nami i to w takiej apetycznej wersji:)

    Odpowiedz

Skomentuj Lamotek.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *