To bardzo wiosenna, pyszna i lekka zupa o pięknym głębokim kolorze. Można ją podać z jajkiem lub ziemniakami, posypaną koperkiem, żeby było jeszcze smaczniej. Zupa botwinkowa to jedna z zup, na którą czekam przez cały rok. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 duży pęczek botwinki z buraczkami lub 2 małe
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
1/4 szklanki śmietany
Dodatki: jajka na twardo, koperek, ugotowane młode ziemniaki
Z umytej botwinki odcinamy buraczki i łodygi. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, łodygi kroimy na małe kawałki, liście kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy przez 1 minutę, wlewamy bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, dodajemy pokrojone listki, przykrywamy, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę kokosowe wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Już nie mogę doczekać się takiej zupy 🙂
Ależ bym zjadała, właśnie taką z ziemniaczkami:)
Jedna z moich ulubionych zup. Wspaniałe wykonanie. Przepięknie i przepysznie wygląda zupa 🙂 b
Pozdrawiam Cię z całego serca, życzę mega wspaniałego dnia 🙂 <3
Patryk
obowiązkowa wiosną !
Uwielbiam botwinkę i też mam w planach.
Ładny kolorek wyszedł tej zupy
Uwielbiam 🙂
Brzmi super. Dzięki za inspirację. 🙂
Mniam! Pyszna zupka, a do tego jaka zdrowa!
mniammm ale zrobiłas mi smaku na botwinkę
Botwinkę lubię bardzo, ale jeszcze nigdy nie jadłam z ziemniakami 🙂
Uwielbiam botwinkę i co roku z utęsknieniem na nią czekam ❤️
Pozdrawiam serdecznie