Pudding chlebowy na słodko i świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa, np. po świętach. Meksykański przepis jest bardzo prosty, a danie pysznie smakuje, pachnie wanilią i cynamonem. Meksykański pudding chlebowy można podać na deser, śniadanie lub podwieczorek. Jest słodki, dzięki dodatkowi banana, więc nie trzeba używać dodatkowo cukru. Pudding z dodatkiem rodzynek, polany miodem lub jogurtem i udekorowany owocami, to łatwa potrawa, która podbija kubki smakowe. Najlepiej sprawdzi się trochę czerstwe pieczywo białe, np. bułka paryska czy wrocławska. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g białego pieczywa, np. bułka paryska, pokrojonego na 2 cm kostkę (około 4 szklanki)
1,5 szklanki mleka
2 jajka
50 g stopionego i wystudzonego masła
1 dojrzały banan rozgnieciony dokładnie widelcem
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki rodzynek
Do dużej miski wkładamy pieczywo, dodajemy mleko wymieszane z jajkami, masłem i bananem, wanilią, cynamonem i rodzynkami, mieszamy widelcem, odstawiamy na 10 minut. Przekładamy do keksówki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 45 – 50 minut, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy z miodem, jogurtem i owocami, smacznego 🙂
musi pysznie smakować!
O kurcze, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 🙂
Wygląda przepysznie!
Witam serdecznie ♡
Ciekawy przepis 🙂 Cóż, to zdecydowanie coś innego, niż to co jadam na co dzień. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno pachnie obłędnie i musi smakować rewelacyjnie 🙂 Super inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡
O czymś takim nigdy nie słyszałam. Wygląda bardzo apetycznie, więc będę musiała wypróbować ten przepis.
Ciekawa propozycja. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Bardzo fajny przepis na pudding chlebowy. Dość apetycznie wygląda na zdjęciu 🙂 b
Bread pudding jest popularny w wielu kuchniach narodowych m.in. kuchni brytyjskiej i mam również oryginalną recepturę na jest wykonanie, choć jeszcze nie nadeszła okazja do jego wypróbowania. Z pewnością w najbliższym czasie spróbuję wykonać bread pudding, gdyż dość intersujący jest ten deser z kulinarnego punktu widzenia. Warty jego wypróbowania 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 🙂 <3
Patryk
wygląda pysznie
To może być coś dla mnie! Z chęcią wypróbuję przepis.
Zaciekawiłaś mnie tym puddingiem. Zapisuję przepis 🙂
Bardzo lubię Twoje przepisy, można się zainspirować i robić jakąś pyszność w domu 🙂
Pozdrawiam serdecznie