MEKSYKAŃSKI PUDDING CHLEBOWY NA SŁODKO (pudin de pan)

przez | 11 kwietnia 2023


Pudding chlebowy na słodko i świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa, np. po świętach. Meksykański przepis jest bardzo prosty, a danie pysznie smakuje, pachnie wanilią i cynamonem. Meksykański pudding chlebowy można podać na deser, śniadanie lub podwieczorek. Jest słodki, dzięki dodatkowi banana, więc nie trzeba używać dodatkowo cukru. Pudding z dodatkiem rodzynek, polany miodem lub jogurtem i udekorowany owocami, to łatwa potrawa, która podbija kubki smakowe. Najlepiej sprawdzi się trochę czerstwe pieczywo białe, np. bułka paryska czy wrocławska. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g białego pieczywa, np. bułka paryska, pokrojonego na 2 cm kostkę (około 4 szklanki)
1,5 szklanki mleka
2 jajka
50 g stopionego i wystudzonego masła
1 dojrzały banan rozgnieciony dokładnie widelcem
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki rodzynek

Do dużej miski wkładamy pieczywo, dodajemy mleko wymieszane z jajkami, masłem i bananem, wanilią, cynamonem i rodzynkami, mieszamy widelcem, odstawiamy na 10 minut. Przekładamy do keksówki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 45 – 50 minut, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy z miodem, jogurtem i owocami, smacznego 🙂

12 komentarzy do „MEKSYKAŃSKI PUDDING CHLEBOWY NA SŁODKO (pudin de pan)

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ciekawy przepis 🙂 Cóż, to zdecydowanie coś innego, niż to co jadam na co dzień. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno pachnie obłędnie i musi smakować rewelacyjnie 🙂 Super inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo fajny przepis na pudding chlebowy. Dość apetycznie wygląda na zdjęciu 🙂 b
    Bread pudding jest popularny w wielu kuchniach narodowych m.in. kuchni brytyjskiej i mam również oryginalną recepturę na jest wykonanie, choć jeszcze nie nadeszła okazja do jego wypróbowania. Z pewnością w najbliższym czasie spróbuję wykonać bread pudding, gdyż dość intersujący jest ten deser z kulinarnego punktu widzenia. Warty jego wypróbowania 🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 🙂 <3
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *