Pyszna szakszuka w wersji zielonej, idealna dla wszystkich, którzy lubią zielone warzywa. Szakszuka (shakshuka), czyli pyszne danie z Bliskiego Wschodu, które można przygotować w mniej niż 30 minut. Szakszuka to uniwersalne danie, pasuje na śniadanie, lunch lub kolację. Klasyczna szakszuka zawiera jajka gotowane w sosie z pomidorów, papryki, cebuli oraz przyprawy. Wersja zielona też jest pyszna, a oprócz jajek zawiera cukinię, szpinak, seler naciowy i cebulę oraz przyprawy. Warto spróbować zielonej szakszuki, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 porcje)
1 cukinia pokrojona w cienkie półplasterki
1/2 cebuli drobno pokrojonej
1 zielona papryka pokrojona w paski
2 małe łodygi selera naciowego drobno pokrojonego
150 g szpinaku baby
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
sól i pieprz
2 jajka
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy przez 2 minuty na małym ogniu, dodajemy paprykę, cukinię, seler, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy szpinak, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. W warzywach robimy dwa wgłębienia, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię, gotujemy przez około 2 – 3 minuty, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Przed podaniem możemy posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą i odrobiną chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂
Lubię cukinię, więc powinno mi posmakować 🙂
Zielonej jeszcze nie robiłam. Będę musiała spróbować
Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, dlatego z chęcią wypróbuje ten przepis.
Lubię szakszukę i zawsze przygotowuję ją w wersji klasycznej, ale ta zielona wygląda naprawdę ciekawie. 🙂
Bardzo lubie szakszukę, takiej zielonej nie robiła, ale z chęcią bym zjadła 🙂
Proste i smaczne danie. Super prezentuje się na zdjęciu 🙂 b
Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie wspaniałego dnia <3
Patryk
Ciekawa propozycja na pyszne i pożywne śniadanie 🙂
Wygląda apetycznie, chętnie wybróbuję, bo bardzo lubię cukinię.
Ale to musi być pyszne 🙂
Mniam mniam❤️
Pozdrawiam serdecznie
Lubię szakszukę 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie! Chętnie wypróbuję taką zieloną wersję. 🙂