Pyszna, mięciutka, pachnąca baba drożdżowa na Wielkanoc lub inną okazję. To prawdziwa duża drożdżowa baba z dodatkiem rodzynek i wanilii. Świetnie smakuje i dostojnie wygląda. Babę można polukrować, ale ja wolę polać ją roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałów, aby wyglądała jeszcze bardziej apetycznie. Można też dodać na wierzchu kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wielkanocna baba drożdżowa to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(wysoka forma z kominem średnicy 24 cm)
500 g mąki pszennej tortowej
14 g suchych drożdży
4 żółtka w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
250 ml letniego mleka
75 g masła roztopionego i wystudzonego
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 – 150 g rodzynek
(polewa)
100 g czekolady (ja używam gorzkiej)
2 łyżki oleju
Rodzynki zalewamy połową mleka, aby napęczniały. Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z połową mleka oraz 1 łyżką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże z mlekiem, mleko z rodzynkami, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka i masło. Wyrabiamy przez około przez 7 – 8 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto, używając miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć, dłońmi formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 – 40 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy przy uchylonych lekko drzwiczkach na 10 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy, gdy babka będzie letnia, wyjmujemy z formy na talerz (nogami do góry) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Polewamy wierzch czekoladą roztopioną wraz z olejem w kąpieli wodnej, posypujemy płatkami migdałów. Smacznego 🙂
klasyka na Święta!
Idealny przepis na zbliżającą się małymi krokami Wielkanoc
Smaka mi zrobiłaś . Super przepis
Ale piękne ciasto, na pewno jest przepyszne<3
Drożdżowe ciasta jakoś tak rzadko mi wychodzą… Chyba nie mam do nich cierpliwości 🙂
O tak, idealna na Wielkanocny stół 🙂
Drożdżowej babki nigdy nie robiłam. Z chęcią wypróbuję przepis
Wspaniała babka drożdżowa na podwieczorek. Nie musi być serwowana wyłącznie na Wielkanoc 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie i ślę Tobie mega pozytywną energię 🙂 <3
Patryk
Uwielbiam taką drożdżową babkę, na Wielkanoc idealna ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Cudna baba, muszę zrobić taką na święta wielkanocne 🙂
Pozdrawiam
Pięknie wyrosła Twoja babka 🙂
uwielbiam takie babki