ZIELONA SZAKSZUKA

przez | 10 marca 2023


Pyszna szakszuka w wersji zielonej, idealna dla wszystkich, którzy lubią zielone warzywa. Szakszuka (shakshuka), czyli pyszne danie z Bliskiego Wschodu, które można przygotować w mniej niż 30 minut. Szakszuka to uniwersalne danie, pasuje na śniadanie, lunch lub kolację. Klasyczna szakszuka zawiera jajka gotowane w sosie z pomidorów, papryki, cebuli oraz przyprawy. Wersja zielona też jest pyszna, a oprócz jajek zawiera cukinię, szpinak, seler naciowy i cebulę oraz przyprawy. Warto spróbować zielonej szakszuki, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 porcje)
1 cukinia pokrojona w cienkie półplasterki
1/2 cebuli drobno pokrojonej
1 zielona papryka pokrojona w paski
2 małe łodygi selera naciowego drobno pokrojonego
150 g szpinaku baby
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
sól i pieprz
2 jajka

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy przez 2 minuty na małym ogniu, dodajemy paprykę, cukinię, seler, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy szpinak, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. W warzywach robimy dwa wgłębienia, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię, gotujemy przez około 2 – 3 minuty, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Przed podaniem możemy posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą i odrobiną chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „ZIELONA SZAKSZUKA

  1. Julia

    Lubię szakszukę i zawsze przygotowuję ją w wersji klasycznej, ale ta zielona wygląda naprawdę ciekawie. 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *