Klasyka z dzieciństwa, czyli zupa zacierkowa popularna w domach i szkolnych stołówkach. Zupa zacierkowa jest bardzo prosta, pożywna i łagodna dla portfela, a jej przygotowanie zajmie mniej, niż pół godziny. W tej zupie najbardziej charakterystycznym składnikiem są małe kluseczki, czyli zacierki, przygotowane z ciasta podobnego jak ciasto na pierogi, można je zetrzeć na tarce, ale ja wolę bardziej tradycyjną wersję, polegającą na skubaniu zacierek ręcznie. Jeśli jednak wolicie zrobić zacierki na tarce, to do ciasta trzeba dodać trochę więcej mąki. Moja zupa zacierkowa jest bezmięsna, ale można dodać trochę kiełbasy lub boczku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 marchewki pokrojone w małą kostkę
1 pietruszka pokrojona w małą kostkę
3 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 litr bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
(zacierki)
100 g mąki pszennej
50 ml ciepłej wody
W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy czosnek i zioła, smażymy przez minutę, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy bulion, listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut. W tym czasie zagniatamy ciasto na zacierki, za pomocą kciuka i palca wskazującego skubiemy małe kawałki ciasta i lekko formujemy podłużne lub okrągłe kluseczki, układamy na dużej desce, tak aby się nie stykały. Wrzucamy zacierki do zupy, gotujemy przez około 3 – 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, można posypać świeżym koperkiem lub natką. Smacznego 🙂
nie znałam tej zupy, super przepis!
Smak dzieciństwa. Już nie pamiętam kiedy ostatnio ją jadłam
zupa w sam raz dla mojego męża, On uwielbia zacierkę, bo w domu Jego mama często robiła zacierkę do zupy mlecznej;)
Zimą chętnie robię gorące zupy 🙂
Bardzo pożywna i smaczna zupa. Twój pomysł jest fantastyczny na wykonanie tej zupy 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie wspaniałego dnia 🙂 <3
Patryk
Pyszna i pożywna zupa, a teraz zimą to już w ogóle opcja idealna:)
Moja mama podobną zupkę mi robiła 🙂
Od razu się człowiekowi czasy szkolne przypominają 🙂
Mój mąż lubi podobną, jego babcia często robiła zupę z zacierkami. 🙂
Zupa klasyk 🙂
Faktycznie smaki dzieciństwa 🙂
Bardzo lubię taką lekką zupkę 🙂
Pozdrawiam serdecznie
pyszna zupka
O tak, kluseczki skubańce! Nawet same z masłem były pyszne, a co dopiero w zupie!