ZUPA ZACIERKOWA

przez | 8 lutego 2023


Klasyka z dzieciństwa, czyli zupa zacierkowa popularna w domach i szkolnych stołówkach. Zupa zacierkowa jest bardzo prosta, pożywna i łagodna dla portfela, a jej przygotowanie zajmie mniej, niż pół godziny. W tej zupie najbardziej charakterystycznym składnikiem są małe kluseczki, czyli zacierki, przygotowane z ciasta podobnego jak ciasto na pierogi, można je zetrzeć na tarce, ale ja wolę bardziej tradycyjną wersję, polegającą na skubaniu zacierek ręcznie. Jeśli jednak wolicie zrobić zacierki na tarce, to do ciasta trzeba dodać trochę więcej mąki. Moja zupa zacierkowa jest bezmięsna, ale można dodać trochę kiełbasy lub boczku. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 marchewki pokrojone w małą kostkę
1 pietruszka pokrojona w małą kostkę
3 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 litr bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
(zacierki)
100 g mąki pszennej
50 ml ciepłej wody

W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy czosnek i zioła, smażymy przez minutę, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy bulion, listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut. W tym czasie zagniatamy ciasto na zacierki, za pomocą kciuka i palca wskazującego skubiemy małe kawałki ciasta i lekko formujemy podłużne lub okrągłe kluseczki, układamy na dużej desce, tak aby się nie stykały. Wrzucamy zacierki do zupy, gotujemy przez około 3 – 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, można posypać świeżym koperkiem lub natką. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „ZUPA ZACIERKOWA

  1. Monika-smakołyki na diecie

    zupa w sam raz dla mojego męża, On uwielbia zacierkę, bo w domu Jego mama często robiła zacierkę do zupy mlecznej;)

    Odpowiedz

Skomentuj Karolina Antosik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *