ROLADKI Z CUKINII Z PASTĄ JAJECZNĄ

przez | 6 lutego 2023


Pasta jajeczna pasuje nie tylko do kanapek, ale może być też nadzieniem roladek. Roladki z cukinii z pastą jajeczną to świetne połączenie smaków, danie idealne na przekąskę w ciągu dnia lub kolację. Grillowane plastry cukinii z pyszną pastą jajeczną, bardzo smaczne i niebanalne. Roladki z cukinii z pastą jajeczną nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a warto je zrobić, bo to pyszna, sycąca i ciekawa potrawa. Nadzienie można wzbogacić szczypiorkiem albo suszonymi pomidorami. Pasta jajeczna powinna być dosyć gęsta, aby roladki łatwo było zwijać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie cukinie
2 łyżki oleju
sól i pieprz
(pasta jajeczna)
3 jajka ugotowane na twardo i obrane
1 łyżka majonezu
1 łyżka kremowego serka
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku

Dodatki: natka pietruszki, suszone pomidory

Cukinie kroimy na podłużne plastry o grubości około 2 – 3 mm (skrajnych plasterków nie używamy), doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy cienko olejem. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy cukinię i smażymy z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Na brzeg każdego plastra cukinii nakładamy czubatą łyżkę pasty, zwijamy roladkę. Na wierzch każdej roladki nakładamy trochę pasty, dekorujemy natką pietruszki lub kawałkami suszonego pomidora. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Smacznego 🙂

24 komentarze do „ROLADKI Z CUKINII Z PASTĄ JAJECZNĄ

  1. Sylwia

    Świetny pomysł na lekką i zdrową kolację! Roladki z cukinii z pastą jajeczną to rewelacyjne połączenie smaków. 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    pomysłowe i bardzo dekoracyjne danie, idealne np. na święta czy spotkanie rodzinne:)

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo podoba mi się Twój pomysł na przyrządzenie roladek z cukinii i z pastą jajeczną 🙂 b Idealny pomysł na podawanie zakąsek podczas organizacji usług gastronomicznych – przyjęć okolicznościowych. Twój blog to idealny przewodnik kulinarny dla restauratorów. Wiele Twoich pomysłów na różne dania i desery mogłyby być zaoferowane w ofercie gastronomicznej 😉

    Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂 <3
    Patryk

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i smakowały 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *