DROŻDŻÓWKI Z POŁÓWKAMI JABŁEK

przez | 27 lutego 2023


Pyszne drożdżówki w formie warkoczy z połówkami jabłek, idealne na drugie śniadanie, deser lub przekąskę w ciągu dnia. Mięciutkie drożdżowe ciasto otulające soczyste połówki jabłek, pachnące cynamonem i wanilią. Drożdżówki w formie warkoczy wyglądają bardzo apetycznie i smakują rewelacyjnie, niezbyt słodkie, do ciasta dodaję tylko łyżeczkę cukru, ale możecie dodać więcej. Można je podać z kawą, herbatą, kakao lub szklanką mleka. Naprawdę warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 g suchych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
30 g masła stopionego i wystudzonego
140 ml letniego mleka
(nadzienie)
3 małe jabłka
1 – 2 łyżeczki cukru waniliowego
1 – 2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania drożdżówek

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, roztrzepane żółtka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka (rękami należy wyrabiać około 9 – 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jabłka kroimy na pół, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, wałkujemy na grubość około 3 – 4 mm nadając kształt prostokąta, kroimy na 6 równych prostokątów, na środku każdego z nich układamy połówkę jabłka rozcięciem na dół, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym, boki ciasta przecinamy po obu stronach na paski o szerokości około 1 cm i zaplatamy nad nadzieniem. Drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, wierzch smarujemy delikatnie roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia, wierzch możemy posypać cukrem pudrem i podajemy. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „DROŻDŻÓWKI Z POŁÓWKAMI JABŁEK

    1. Magda Autor wpisu

      Nie, wyrabianie rękami powinno trwać około 10 minut 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *