Kuszące kruche babeczki z budyniem i owocami. Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione budyniem waniliowym, udekorowane owocami i posypane cukrem pudrem. Kruche babeczki z budyniem i owocami to fantastyczny deser, idealny do filiżanki kawy lub herbaty. Uwielbiam takie babeczki, łatwe do zrobienia, smakowite i efektowne. Możecie przygotować budyń kupiony w sklepie lub zrobić domowy, żeby babeczki smakowały jeszcze lepiej. Na końcu wpisu znajdziecie link do przepisu na domowy budyń waniliowy. Kruche babeczki z budyniem i owocami są takie pyszne, że od razu ma się ochotę na dokładkę. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
135 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
2 żółtka
1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany
(budyń)
1 opakowanie budyniu waniliowego
450 ml mleka
1 – 2 łyżki cukru
Dodatki: owoce, cukier puder
masło do wysmarowania foremek
Przygotowujemy ciasto (ja robię to w malakserze), mieszając przesianą mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło, gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Małe, metalowe, karbowane foremki smarujemy cienko miękkim masłem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm na blacie podsypując odrobiną mąki. Wykrawamy krążki z ciasta odpowiedniej wielkości do foremek i wylepiamy nim dno i brzegi foremek, spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut, aż będą lekko rumiane, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na pół godziny do lodówki, wyjmujemy z foremek.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 450 ml mleka zamiast 500 ml, gotujemy, aż będzie gęsty, jeśli budyń jest bez cukru do dodajemy łyżkę lub dwie, według gustu, odstawiamy do ostygnięcia. Do babeczek nakładamy budyń, dekorujemy owocami, posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂
Ostatnio kupiłam podobną babeczkę w cukierni. Muszę spróbować taką zrobić w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Dzięki za przepis 🙂
Piękne to wygląd jak pyszne dziełko
wyglądają po prostu przepysznie!
Śliczne babeczki Ci wyszły, mniam mniam 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Wyglądają świetnie, z chęcią zjadłabym takie babeczki! 😉
Niestety miałam foremki do babeczek i je wyrzuciłam. Nie wiem co mi odbiło 🙂
Piękne i smaczne zrobiłaś, aż ślinka leci.
Aż chce się przepis wypróbować od razu tak apetycznie wygląda efekt końcowy 🙂
Ależ ty tu kusisz pysznościami 🙂
Wyglądają jak ze sklepu! Ale mi narobiłąś teraz ochoty na te pyszności.
Wspaniałe babeczki, które są warte wypróbowania. Twoje desery są znakomite i takie.. kolorowe. Masz do tego niesamowity dar i talent kulinarny 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂 <3
Patryk
Czasem takie babeczki robię i ja. Najczęściej latem, kiedy na ryneczku jest mnóstwo świeżych owoców 🙂
Jak z dobrej cukierni! Pysznie wyglądają. 🙂
małe dzieło sztuki! kusi mnie, aby kupić sobie takie małe foremki, ale tyle już tego mam,że nie ma gdzie tego wszystkiego trzymać;)
Kiedyś jadłam takie w restauracji. Sama chętnie bym zrobiła
Bardzo lubię takie babeczki 🙂
śliczne babeczki