Budyń to jeden z domowych deserów, który pamiętamy z dzieciństwa. Jest prosty do zrobienia, więc moim zdaniem nie warto korzystać z gotowych produktów sklepowych. Wystarczy kilka chwil na przygotowanie, a efekt na pewno nas nie zawiedzie. Ja używam mleka roślinnego, z uwagi na ograniczanie krowiego mleka, ale możecie zrobić budyń tak jak chcecie. Sam budyń smakuje bardzo fajnie, ale z dodatkiem karmelizowanych orzechów to dopiero prawdziwa uczta dla podniebienia. Ja lubię ten deser na ciepło, ale na zimno też jest smaczny. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(budyń 3 – 4 porcje)
500 ml mleka (u mnie sojowe)
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru (u mnie brzozowy)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
(orzechy)
duża garść orzechów włoskich
1 łyżka masła
2 łyżki gęstego miodu
szczypta cynamonu
W rondlu z grubym dnem mieszamy rózgą mleko z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, masłem i skrobią, stawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć, gdy pojawią się bąbelki, zdejmujemy z ognia i przekładamy do szklanych naczyń. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem i cynamonem, gdy się rozpuści wrzucamy orzechy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż powstanie brązowy karmel, pokrywający orzechy, układamy je na wierzchu budyniu i podajemy (uwaga bo karmel jest gorący), smacznego 🙂
ojeny! na penwo to zrobię! ;D
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
ale deser, jak u mamy!
Smaki dzieciństwa 🙂 gorąco polecam 🙂
M
Ale to musi być pyszny deser 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Właśnie ostatnio rozmawialiśmy w domu o tym jak zrobić budyń, a tu proszę, spadasz nam z nieba. A takie orzechy karmelizowane to bym jadła i bez budyniu 😉
Dziękuję bardzo, gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam budyń 🙂 A taki domowy to już w ogóle 🙂
Domowy smakuje najlepiej 🙂
M
jak uroczo podany 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pychota! 😀 Odpuściłabym sobie tylko cynamon – nie przepadam za nim 🙂
Pozdrawiam 🙂
Może być bez cynamonu, pozdrawiam 🙂
M
Pyszna propozycja 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂
Bardzo dziękuję, pozdrawiam 🙂
M
Petarda 🙂
Przepyszne! Uwielbiam domowe budynie
Domowe najlepsze 🙂
M
Zjadłabym podwójną porcję <3
Życzę smacznego 🙂
M
wyglada oblednie!
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Wow! Ależ pyszności!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Ale wspaniałości u Ciebie, zjadłabym z przyjemnością 😉
Dziękuję bardzo, warto się skusić 🙂
M
looks so nyummm
xoxo
style frontier
Dobry sposób na osłodzenie sobie tego trudnego okresu, w jakim wszyscy się znaleźliśmy 😉
U Ciebie jak zawsze same pyszności! chętnie zrobię taki budyń ale zrezygnuję z orzechów. Mój P ma na nie uczulenie 😉
domowy jest najlepszy
Nie mam wątpliwości, że to smakuje obłędnie! Też sama robię budynie, waniliowy to chyba mój ulubiony, ale z takim dodatkiem to musi być wspaniały do kwadratu! 🙂
A dla mnie to mogą być same orzechy, bez budyniu 🙂
Budyń oddam dzieciom 🙂
Budyń domowy i karmelowy – pyszota 🙂