Niezwykle prosta i wyjątkowo smaczna szarlotka z połówkami jabłek. To łatwe do zrobienia i popularne ciasto z jabłkami, w którym pomiędzy dwoma częściami kruchego ciasta znajdują się całe połówki jabłek posypane cynamonem i cukrem waniliowym. Pod wpływem ciepła jabłka stają się mięciutkie, już podczas pieczenia w kuchni słodko pachnie ciastem, jabłkami, cynamonem i wanilią. Szarlotka z połówkami jabłek to przepyszne ciasto, które robi się szybko i bez wysiłku, szczególnie używając malaksera do zagniatania ciasta. Do szarlotki najbardziej pasują twarde i kwaśnie jabłka, jak szara reneta lub antonówka. Ja daję dużo cynamonu, bo bardzo lubię połączenie jabłek z cynamonem, ale możecie dać 1 łyżeczkę. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na foremkę 20 x 20 cm)
300 g mąki pszennej tortowej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g cukru pudru
3 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1 jajko
około 1 kg jabłek
2 łyżeczki wanilinowego
2 łyżeczki cynamonu
Przesianą mękę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach masło, mieszamy (ja używam malaksera), gdy powstaną grudki dodajemy jajko i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy cienko lekko podsypując mąką na papierze do pieczenia na kwadrat o wymiarach foremki, pierwszą część wkładamy z papierem do formy (papier na dole), dociskając do rogów, dziurkujemy widelcem, wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wyjmujemy formę z ciastem układamy połówki jabłek rozcięciem do dołu, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, drugą część ciasta układamy na wierzchu papierem u góry, odklejamy papier, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 – 45 minut na złoty kolor. Wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie, posypujemy cukrem pudrem, podajemy ciasto pokrojone na kwadraty. Szarlotkę możecie podać z lodami. Smacznego 🙂
Ja również lubię dużo cynamonu. Bardzo smakowita szarlotka i tak prosta. 🙂
chyba moja ulubiona szarlotka!
Ja akurat nie przepadam, właściwie nie lubię jabcoli – dla mnie to żadne szarlotki, a po prostu jabcole ;D, ale pewnie mój chłop, z chęcią bym zjadł, gdybym się zlitowała i upiekła 🙂
Jakie pyszności dzisiaj u Ciebie! Aż czuję ten zapach 🙂
Wygląda kusząco
przepysznie wygląda
Pysznie wygląda. Idealna szarlotka.
Witam serdecznie ♡
Wygląda przepysznie, uwielbiam szarlotkę 🙂 Bardzo lubię przepisy z jabłkami, bo u mnie na wsi zawsze jest dużo tych owoców i jesienią szukam jak najwięcej możliwości jak wykorzystać je od miąższu po skórkę 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Nic nie zastąpi takiej domowej szarlotki 🙂 Aż mi ślinka leci.
Uwielbiam szarlotki
Szarlotki są bardzo lubiane w moim domu. Następnym razem spróbuję przyrządzić z tego przepisu. 🙂
o matko jakie to musi być obłędne w smaku i stosunkowo szybkie do przygotowania, bo nie trzeba za bardzo jabłek obrabiać.
Cudowna szarlotka <3
Ale mi narobiłaś smaku! 😀
Mój mąż lubi szarlotkę wszelaką, więc przepis na pewno wykorzystam 🙂
Nie moge sie napatrzec na te szarlotke, przepieknie Ci wyszla!
Bardzo lubię szarlotkę, a jak jest w niej dużo cynamonu to tym bardziej nie pogardzę.
Pychota! 🙂
Kocham takie słodkości a z jabłkami to już w ogóle 🙂
Pozdrawiam serdecznie