SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

przez | 27 stycznia 2023


Niezwykle prosta i wyjątkowo smaczna szarlotka z połówkami jabłek. To łatwe do zrobienia i popularne ciasto z jabłkami, w którym pomiędzy dwoma częściami kruchego ciasta znajdują się całe połówki jabłek posypane cynamonem i cukrem waniliowym. Pod wpływem ciepła jabłka stają się mięciutkie, już podczas pieczenia w kuchni słodko pachnie ciastem, jabłkami, cynamonem i wanilią. Szarlotka z połówkami jabłek to przepyszne ciasto, które robi się szybko i bez wysiłku, szczególnie używając malaksera do zagniatania ciasta. Do szarlotki najbardziej pasują twarde i kwaśnie jabłka, jak szara reneta lub antonówka. Ja daję dużo cynamonu, bo bardzo lubię połączenie jabłek z cynamonem, ale możecie dać 1 łyżeczkę. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na foremkę 20 x 20 cm)
300 g mąki pszennej tortowej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g cukru pudru
3 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1 jajko
około 1 kg jabłek
2 łyżeczki wanilinowego
2 łyżeczki cynamonu

Przesianą mękę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach masło, mieszamy (ja używam malaksera), gdy powstaną grudki dodajemy jajko i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy cienko lekko podsypując mąką na papierze do pieczenia na kwadrat o wymiarach foremki, pierwszą część wkładamy z papierem do formy (papier na dole), dociskając do rogów, dziurkujemy widelcem, wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wyjmujemy formę z ciastem układamy połówki jabłek rozcięciem do dołu, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, drugą część ciasta układamy na wierzchu papierem u góry, odklejamy papier, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 – 45 minut na złoty kolor. Wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie, posypujemy cukrem pudrem, podajemy ciasto pokrojone na kwadraty. Szarlotkę możecie podać z lodami. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wygląda przepysznie, uwielbiam szarlotkę 🙂 Bardzo lubię przepisy z jabłkami, bo u mnie na wsi zawsze jest dużo tych owoców i jesienią szukam jak najwięcej możliwości jak wykorzystać je od miąższu po skórkę 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    o matko jakie to musi być obłędne w smaku i stosunkowo szybkie do przygotowania, bo nie trzeba za bardzo jabłek obrabiać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *