CURRY Z ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY

przez | 17 stycznia 2023


Rewelacyjne danie kuchni indyjskiej, pełne smaków i aromatów. Podobnie, jak w wielu daniach z Indii główną rolę w tej potrawie odgrywają przyprawy. Dzięki nim proste składniki, jak ziemniaki, ciecierzyca i cebula tworzą prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. To danie najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, wzbogacone gęstym jogurtem. Do przygotowania curry można użyć klarowanego masła, czyli ghee lub oleju. Ja użyłam ghee, bo lubię trochę maślanego posmaku w tym daniu, ale olej też pasuje, szczególnie, jeśli chcecie uzyskać w pełni wegańskiej danie. Curry to nazwa przyprawy i dania, które w Europie kojarzy się przede wszystkim ze sproszkowaną przyprawą, a właściwie mieszanką przypraw. Wynaleźli ją Brytyjczycy, zafascynowani lokalną kuchnią w czasach kolonizacji Indii. W Indiach mieszanka przypraw używanych w daniach indyjskich określana jest nazwą masala. W każdym razie curry to cudowne wielosmakowe danie, na które warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 łyżki oleju lub klarowanego masła (ghee)
1 cebula drobno pokrojona
3 cm korzenia imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 średnie ziemniaki obrane, pokrojone w 2 cm kostkę
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (o wadze 400 g) lub 250 g przecieru pomidorowego (passaty)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

W rondlu rozgrzewamy mało lub olej, dodajemy cebulę, mieszamy, smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, dodajemy imbir, garam masala, kurkumę i czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy ziemniaki, paprykę i ciecierzycę z zalewą, mieszamy, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pomidory, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 5 – 7 minut (sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu greckiego wmieszaną do curry i pieczywem, możemy wierzch posypać posiekaną kolendrą. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „CURRY Z ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *